Executivul a aprobat, azi, un proiect de lege care modifică Legea energiei electrice şi a gazelor naturale (123/2012), informează hotnews.ro. Conţinutul acestui proiect nu este cunoscut, însă, Departamentul pentru Energie a transmis că prin acest act normativ se transpun în legislaţia internă directivele europene din sectorul electricităţii şi gazelor naturale, în special cele cu privire la separarea activităţilor de producţie, transport, distribuţie şi furnizare. Aceste măsuri au fost luate pentru a evita procesele de la Curtea Europeană de Justiţie, intentate împotriva României.
„Sper ca adoptarea acestui proiect să conducă la închiderea procedurii de infringement pe care Comisia Europeană a început-o împotriva României în urmă cu trei ani”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Comisia Europeană a deschis procedura precontencioasă pe 30 septembrie 2011, cauza declanşării infringement-ului fiind netranspunerea prevederilor europene în materie. În continuarea procedurii precontencioase, România a fost chemată în judecată în august 2013 la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
60.000 de euro – amenda propusă de Comisia Europeană pentru România
Actul normativ aprobat de Guvern, azi, modifică şi Legea Petrolului şi OUG 6/2014 privind exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar al statului la Transelectrica şi Transgaz.
Comisia Europeană a acţionat România în judecată pe 17 iulie 2013, pentru transpunerea incompletă a normelor UE privind piaţa internă a energiei electrice şi a gazelor naturale, iar dosarele au ajuns pe rolul Curţii Europene de Justiţie. Comisia a propus o amendă de 60.000 de euro pentru ţara noastră.