8.1 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateCraiova, capitala judeţului Oltenia

Craiova, capitala judeţului Oltenia


Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a vorbit vineri despre posibilitatea angajării răspunderii în această sesiune parlamentară pe proiectul de lege privind reorganizarea administrativă în opt judeţe.
Oltean a prezentat o serie de prevederi ale proiectului privind viitoarea organizare administrativă a României, anunţând cele opt judeţe şi capitalele acestora: Cluj, Braşov, Timiş, Craiova, Constanţa, Iaşi, Bucureşti, Ploieşti. „Este un proiect extrem de ambiţios, este un proiect care, dacă într-adevăr se va realiza, şi actuala majoritate se va plia pe el şi îl va susţine, va produce o modificare de fond în viaţa de zi cu zi a României (…). Noi sperăm şi vrem ca până la sfârşitul acestei luni să adoptăm actul normativ care vizează efectiv împărţirea administrativ-teritorială, care va cuprinde numărul de regiuni, denumiri, capitala acestor regiuni, urmând ca imediat de aici guvernul şi majoritatea să lucreze la actele normative subsecvente, care până la sfârşitul anului să fie adoptate, în aşa fel încât o parte din prevederile lor să producă efecte de la 1 ianuarie 2012, iar altă parte, după ce vor avea loc alegerile din iunie 2012. Dorinţa noastră este ca viitoarele alegeri care vor avea loc în iunie 2012 să se realizeze pe noua formulă administrativ-teritorială (…). Când spun noi, mă refer la partid şi la actuala majoritate parlamentară şi guvernamentală“, a spus Oltean, potrivit unei înregistrări a postului Realitatea TV.  

Proiect asumat în parlament?

Întrebat dacă reglementarea se va face prin asumarea răspunderii, Oltean a răspuns în primă instanţă că da, explicând apoi la ce se referă. „Da, da, deci dacă nu vom avea o înţelegere, vom încerca să o adoptăm prin angajarea răspunderii guvernului pe acest act normativ. Când spun noi, mă refer la cele patru formaţiuni politice care constituie majoritatea: PDL, UDMR, UNPR şi grupul minorităţilor naţionale“, a subliniat el.
„Toate serviciile deconcentrate ale ministerelor se vor limita la opt judeţe de la 41 (…) Suntem doar la începutul dezbaterii publice, suntem doar la începutul discuţiilor chiar şi la nivel de coaliţie şi la nivel de analişti de specialitate. Vom avea discuţii şi vom vedea până la urmă care vor fi contururile care se vor desprinde în ultimă instanţă din întreaga negociere la nivelul coaliţiei, dar şi la nivelul societăţii civile“, a punctat el. Cât priveşte absorbţia fondurilor europene, Oltean a menţionat că „Europa constată că fondurile EU se absorb extrem de lent şi ineficient şi că printre cauzele care generează acest fenomen este faptul că generează proiecte locale de mici dimensiuni şi nu proiecte de anvergură la nivel regional, la nivel zonal“. „Este o solicitare care în mod indirect a fost solicitată României şi nu în mod direct ,spunându-ne: dacă nu aveţi opt regiuni sau zece regiuni absorţia fondurilor europene încetează“, a precizat el. Declaraţia lui Oltean, privind angajarea răspunderii pe un proiect de reorganizare teritorială în opt judeţe, a stârnit însă nemulţumirea liderilor UDMR, Kelemen Hunor, precizând, pentru NewsIn, că aceasta este o variantă inacceptabilă pentru Uniune.

Băsescu propune ca orizont luna iunie 2012

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri că reorganizarea administrativ-teritorială trebuie să se producă în etape şi propune ca orizont anul 2012, înainte de alegerile locale. El a respins şi acuzaţiile PSD privind costurile asupra populaţiei. „Eu cred că reorganizarea trebuie să se producă în etape. Nimeni nu ar putea să organizeze o ţară peste noapte. (…) Este un proces treptat. Ce propun eu partidelor politice este să ajungem la un stadiu de implementare a noii organizări teritoriale până la alegerile din 2012, ceea ce înseamnă un an de acum înainte“, a afirmat preşedintele. Traian Băsescu a afirmat că procesul de reorganizare nu este simplu, mai întâi fiind nevoie de stabilirea unităţilor administrative, iar apoi „un lanţ de legislaţie“ ce trebuie modificat, precum legea administraţiei publice locale şi legile care vizează funcţionarea deconcentratelor în teritoriu. Preşedintele a subliniat că important este de văzut „ce putem face într-un an“ în acest sens. „Cred că până în iunie 2012 se pot face toate cele necesare, în aşa fel încât alegerile să fie legitime, să creeze o administraţie locală mult mai suplă şi mai eficientă, urmând ca alte procese să continue“, a precizat şeful statului, adăugând că există o evaluare în acest sens: „Nu se apuca nimeni să vorbească serios despre un astfel de proces fără să existe o evaluare“.

Buletinele se vor schimba doar când expiră

Băsescu a răspuns şi criticilor aduse de opoziţie, în special de PSD, care avansa o sumă de 700 de lei ce ar trebui plătită de fiecare cetăţean pentru schimbarea actelor în urma reorganizării, preşedintele precizând că nu trebuie recurs la o „schimbare imediată“ în ceea ce priveşte buletinele, paşapoartele şi numerele de înmatriculare la automobile. „Acestea sunt lucruri care au o perioadă de tranziţie“, a arătat preşedintele. Şeful statului a explicat că buletinele şi paşapoartele pot fi schimbate când expiră, iar, în cazul maşinilor, la vânzare sau la casare. „Cei care doresc să protejeze clientela politică, mafiile locale, uită să le spună românilor că principalul obiectiv este debirocratizarea României, descentralizarea activităţilor care acum încă sunt la judeţ şi transferea lor către comunităţile locale“, a conchis Traian Băsescu.
• Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

100 COMENTARII