Numărul tinerilor care fumează este în creştere, iar vârsta de la care încep să o facă este tot mai mică. Acest lucru se poate observa în jurul nostru, în parcuri, în şcoli, în licee, pe stradă. Programul European de Studiu pentru Alcool şi Droguri (ESPAD) a realizat o serie de statistici cu privire la fumătorii din rândul tinerilor. Potrivit acestor cercetări, 32% dintre elevi au fumat prima dată la 14 ani, iar 64% dintre tinerii sub 16 ani au acest viciu. Alte statistici cu privire la adolescenţi fumători, realizate tot de ESPAD, spun că dintre elevii de clasa a IX-a 54% s-au apucat să fumeze până în 15 ani şi că 17% dintre elevii de 16 ani fumează zilnic. Iulia R., de 16 ani, s-a apucat la 14 ani şi prima ţigară a fost din curiozitate. Acum fumează aproape un pachet pe zi şi spune că nu poate renunţa la ţigări. „Sunt conştientă că îmi fac rău. Dacă nu acum, în timp sigur vor apărea probleme. Însă nu m-aş lăsa pentru că m-am obişnuit cu fumatul şi o ţigară mereu mă linişteşte“.
Aceleaşi statistici efectuate de ESPAD arată că doar 33,3% dintre băieţi şi 49,1% dintre fete nu au fumat nici măcar o ţigară până la vârsta de 16 ani. Există şi persoane care sunt împotriva fumatului activ şi pasiv, căci nu găsesc nici o plăcere în acest lucru. Lavinia N., de 18 ani, nu a fumat niciodată şi este împotriva fumatului. „Mi se pare o mare prostie. Nu văd de ce te-ai apuca de fumat, întrucât nu ai nici un avantaj. E mai sănătos junk-food-ul sau, cel puţin, mai gustos decât o ţigară“. Lavinia crede că pe mulţi i-a convins anturajul, însă nu este o condiţie. „Asupra mea nu s-au făcut presiuni de acest fel, poate şi pentru că majoritatea prietenilor îmi cunosc părerea referitoare la fumat şi ştiu că nu aş vrea să fumez“.
Pe măsură ce creşte numărul de fumători, se diversifică şi metodele antifumat. Cea mai recentă inovaţie pentru renunţarea la acest viciu este ţigara ecologică. Este o ţigară electronică ce nu conţine nici dioxid de carbon, nici gudron (gudronul prezent în fumul de ţigară este un reziduu negru şi vâscos, compus din sute de substanţe chimice, dintre care multe sunt considerate cancerigene – n.r.). Această ţigară poate fi fumată şi în spaţii publice, întrucât nu elimină fum, ci doar abur, pentru că nu există ardere.
Mircea I., de 19 ani, fumător de doi ani, şi-a achiziţionat de curând o ţigară electronică pentru a renunţa la acest viciu, însă fără succes. „Nu m-am lăsat de fumat. Ba, chiar am revenit la ţigările normale, căci diferenţa dintre o ţigară ecologică şi una normală este doar de gust. Nu dăunează celor din jur, însă nu sunt atât de inovatoare pe cât sunt de promovate“.
Andreea Bota