Direcţia Publică de Venituri din cadrul Primăriei Târgu Jiu nu poate recupera impozite de peste 500.000 de lei de la aproape o sută de familii de romi din municipiu. Aceştia locuiesc, în principal, în cartierele Meteor şi Obreja şi o parte din ei sunt proprietarii unor palate impresionante, cel puţin în ceea ce priveşte sumele investite. Mariana Budulan, directoarea Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu, a declarat că există romi cu palate de peste o mie de metri pătraţi în suprafaţă, dar sunt locuite decât două-trei camere, restul spaţiului fiind neutilizat. Familiile respective au motivat de-a lungul anilor că nu au mai avut bani să îşi finalizeze construcţiile şi că nu înregistrează nici un fel de venituri pentru a avea de unde să îşi achite dările către bugetul de stat. Cu toate acestea, familiile de romi care au restanţe către Direcţia Publică de Venituri au făcut rost de bani să îşi ridice construcţiile pentru care nu pot plăti impozitele pe care legea îi obligă să le achite.
2,3 lei pe metrul pătrat
Romii din zona Meteor, în principal, au fost luaţi în evidenţele Direcţiei Publice de Venituri din 1999, cu toate că au ocupat abuziv terenuri şi au început construcţia de case, imediat după 1990. Timp de un deceniu nu au plătit nici un fel de taxe pe terenuri şi pe clădiri, însă, din 2000, au fost trecuţi în registrele primăriei şi au început să mai achite din impozite. „Avem cam o sută de familii. Unele nu au plătit nimic. Cu toate că stau în acele palate spun că nu au cu ce să achite. Avem suprafeţe de la sute de metri pătraţi şi până la o mie de metri pătraţi. Impozitul este în zona lor, B, de 2,3 lei pe metrul pătrat. Există cazuri în care valoarea majorărilor este mai mare de patru – cinci ori decât cuantumul impozitului propriu-zis. Pe bunuri nu avem cum să punem sechestre, că nu le cumpără nimeni. Nu avem cum să îi convingem să îşi achite impozitele către stat“, a declarat Mariana Budulan, directoarea Direcţiei Publice de Venituri din cadrul Primăriei Târgu Jiu.
Greu şi la încasat amenzi
O altă categorie de venituri greu de realizat de către direcţia aflată în subordinea Primăriei Târgu Jiu sunt cele provenite din încasarea amenzilor de toate tipurile, în special cele rutiere, cerşetorie, dar şi prostituţie. Cuantumul amenzilor pe care târgujienii le au de achitat către Direcţia de Venituri depăşeşte cifra de 3,5 milioane de lei. În topul datornicilor se află un taximetrist, cu peste 100.000 de lei. Mai există şi alţi cetăţeni din oraş care au practicat taximetria şi care figurează cu amenzi de zeci de mii de lei fiecare. „Avem şi cinci prostituate cu amenzi de zeci de mii de lei, precum şi câţiva cerşetori. Unul dintre aceştia are de achitat 31.000 de lei şi este amendat în permanenţă. Probabil că o să ajungă şi el la 100.000 de lei. La amenzile existente, se adaugă altele. În cazul taximetriştilor, aşteptăm deciziile judecătoreşti pentru ca amenzile să fie transformate în muncă în folosul comunităţii. Din acest an am decis să nu mai aplicăm sechestre pe bunuri. Facem numai popriri. Costau mai mult formalităţile, decât banii pe care i-am fi obţinut din valorificarea bunurilor datornicilor. În primul trimestru am aplicat 5.000 de popriri pe conturi, salarii şi diferite venituri. La aceste 5.000 de popriri din 2010 se adaugă cele 17.000, câte erau înregistrate la finalul anului 2009“, a mai spus Mariana Budulan.