29.6 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025

Dezgustător!

Reducerile de criză pe care consilierii craioveni erau chemaţi să şi le aplice singuri, în semn de respect faţă de comunitatea care i-a ales, care îi plăteşte şi e din ce în ce mai chinuită de căderea economiei, au fost alungate ca un vis urât.

Consilierii municipali din Bănie nu suportă gândul de a renunţa la drepturile băneşti legale, ba chiar nici la cele nelegale, deşi nici unul dintre ei nu trăieşte din indemnizaţia publică şi are suficienţi bani să-şi plătească telefonul. Cu câteva excepţii, aleşii au atacat ieri, în şedinţa ordinară, propunerile unor colegi de-ai lor de a nu mai folosi abonamente telefonice plătite din bani publici şi de a încasa indemnizaţii de şedinţă cu 30% mai mici. Un consilier local, culmea, din acelaşi partid cu iniţiatorii proiectelor de austeritate, a spus că acestea sunt populiste şi că economia făcută prin diminuarea indemnizaţiilor este nesemnificativă. Aspecte care puteau fi discutate, în cazul în care afirmaţia consilierului PD-L Aurora Cornelia Tiribeja ar fi fost susţinută cu argumente. Ce a urmat însă este de domeniul ridicolului. „Ce să facem cu banii ăştia, să cumpărăm hârtie igienică?“, şi-a explicat Tiribeja poziţia. Păi, în sediul Primăriei Craiova, o clădire care reprezintă oraşul, dar în care, de regulă, nu există nici hârtie igienică şi nici orice alt obiect pe care omul să-l poată folosi în scop igienic la toalete, poate c-ar trebui… Doamna consilier a readus astfel în atenţia presei un subiect la care mass-media craiovene au renunţat în urmă cu câţiva ani tocmai de ruşinea ruşinii celor implicaţi: lipsa celor mai elementare condiţii de igienă în toaletele din administraţia publică locală.

Renunţară doi

Proiectul pentru reducerea indemnizaţiei cu 30%, iniţiat de consilierii PD-L Gheorghe Albăstroiu şi Teodor Radu, nici nu a mai intrat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de ieri a Consiliului Municipal Craiova, pe motiv că nu e o urgenţă, nu are avizul juridic semnat de primarul Craiovei, absent în perioada şedinţelor din comisiile de specialitate. Propunerea era ca, începând cu luna septembrie, consilierii să se mulţumească doar cu 598,5 lei brut pe lună, respectiv cu 472,5 lei net, faţă de veniturile lunare din indemnizaţii pe care le-au primit până acum: 855 de lei brut, respectiv 675 de lei net. Economia în bugetul local a fost estimată la 76.950 de lei pe an, sumă într-adevăr nu foarte mare, dar din care se pot cumpăra multe. Contraţi inclusiv de colegii lor de partid, consilierii Albăstroiu şi Radu au renunţat individual la anumite drepturi plătite din bani publici. „Eu vă anunţ public că renunţ la toată indemnizaţia“, a spus consilierul Teodor Radu, colegul său de proiect afirmând că va ridica doar 70% dintre sumele care i se vor cuveni. Teodor Radu era chiar decis să-şi dea demisia din PD-L şi să renunţe la mandatul de consilier local, fiind însă sfătuit de câţiva apropiaţi să nu cedeze în acest moment.

Decont telefonic ilegal

Şi? Cui îi pasă? Deşi plata taxelor de abonament şi de convorbire din bani publici pentru telefoanele mobile ale consilierilor este nelegală, fapt demonstrat deja pe text de lege şi susţinut chiar de juriştii Primăriei Craiova, consilierii craioveni, cu câteva excepţii, au insistat ca proiectul de eliminare a acestor taxe să nu fie nici măcar dezbătut. Motivele au fost nenumărate: ba că abia a fost semnat noul contract şi că pentru reziliere trebuie plătită altă taxă, ba că nu poate fi obligat un consilier să plătească pentru un contract pe care nu el l-a semnat, ba că una, ba că alta… Iniţiatorul proiectului de hotărâre, Teodor Radu, a spus că din acel moment renunţă la tot ce a primit de la primărie: abonament telefonic, laptop, stik de memorie. L-au urmat Albăstroiu, care a renunţat deja la abonamentul telefonic, şi consilierul PSD Sorin Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII