23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSlatina iese în stradă pentru salvarea Alro

Slatina iese în stradă pentru salvarea Alro

Primarul municipiului alături de mii de slătineni vor participa astăzi la un miting de protest, împreună cu angajaţii Alro, în faţa sediului administrativ al societăţii. Tot astăzi, conducerea Alro hotărăşte dacă face disponibilizări.

 

Mii de slătineni vor participa astăzi, în semn de solidaritate, alături de angajaţii SC Alro SA, la un miting de protest. Acţiunea va începe în jurul orei 11.00 şi se va desfăşura până la ora 18.00. Prin această manifestaţie, slătinenii doresc să împiedice punerea în practică a deciziei luate în Consiliul de Administraţie (CA) al grupului Vimetco, acţionarul majoritar al combinatului, şi anume închiderea celor trei hale de producţie şi disponibilizarea a 1.800 de salariaţi. Cele şase sindicate au făcut apel la solidaritatea slătinenilor prin intermediul primarului municipiului Slatina, Darius Vâlcov.

Astăzi sunt aşteptaţi să participe la mitingul de protest peste 3.000 de slătineni. Manifestanţii speră să înduplece conducerea Alro, care se va întruni, în jurul prânzului, când va avea loc şedinţa Consiliului de Administraţie şi se va decide soarta combinatului.

 

Decizia patronatului nu a fost acceptată de sindicate

 

Decizia patronului Vitaly Machitski, care a fost luată săptămâna trecută la Zurich, privind reducerea cu 50% a producţiei la Alro, închiderea halelor 8, 9 şi 10, dar şi disponibilizarea a 1.800 de angajaţi, este de neacceptat, susţin liderii sindicali. Mişcarea de potest de vineri, la care au participat peste 1.000 de salariaţi, a mai înmuiat conducerea combinatului. În cadrul întâlnirii de sâmbătă, conducerea Alro, reprezentată prin directorul general Gheorghe Dobra şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, country managerul unităţii, Marian Năstase, le-au propus sindicaliştilor mai multe variante. Potrivit lui Constantin Popescu, de la Sindicatul Liber Aluministul, sâmbătă, conducerea societăţii le-a propus închiderea unei singure hale. „Noi ne menţinem aceeaşi poziţie. Nu se închide nimic şi nu pleacă nimeni“, a declarat Popescu.

Poziţie adoptată şi de liderul Sindicatului Liber Alro. „Am făcut apel către toţi cetăţenii Slatinei. Am solicitat sprijinul Primăriei Slatina şi al consiliului judeţean. Cerem solidaritate, pentru că nu suntem de acord cu decizia patronatului. Nu vrem oprirea nici unei hale“, a declarat Ioan Popa.

 

„Ne vom lupta“

 

Decizia patronului rus este aspru criticată şi de liderul sindicatului „Alprom“, Constantin Gaciu. El crede că pentru soluţionarea acestei probleme este nevoie, în primul rând, de solidaritate şi că, în cazul în care lucrurile se vor înrăutăţi, vor exista soluţii. „Aşa cum a fost privatizată, la fel de bine poate fi naţionalizată. Statul ar putea să intervină! Noi nu suntem de acord cu acest măcel. Nu este vorba numai de oamenii de la Alro, ci de întreaga urbe. Închiderea Alro şi Alprom depinde de solidaritatea tuturor locuitorilor. Ne vom lupta atât cât legea românească ne permite. Mi se pare inadmisibil, cel puţin din punct de vedere moral, ca un patron să stoarcă nişte capacităţi şi apoi să plece. Situaţia în care se găseşte Alro acum este similară cu cea din 2003, când a fost privatizat Alprom. Şi atunci au fost invocate aceleaşi motive… costurile mari pentru producţie. Nu a fost real nici atunci, nici acum“, a spus Constantin Gaciu.

 

Primarul îl invită pe Machitski la negocieri directe

 

Legat de situaţia dezastruoasă în care se află combinatul Alro, primarul Slatinei susţine că lucrurile nu vor rămâne aşa cum doreşte patronul rus, Machitski. Darius Vâlcov a afirmat ieri că a purtat mai multe runde de discuţii cu liderii sindicali şi cu mai mulţi directori ai Alro şi le-a promis că îi va sprijini în toate demersurile lor. Primarul a declarat că „mitingul de protest nu este numai al muncitorilor de la Alro. Este, de fapt, o grevă a oraşului. Cu ajutorul parlamentarilor de Olt vom interveni şi la guvern, şi la parlament pentru a aduce patronul la discuţii în România. Doresc ca la toate discuţiile şi întâlnirile cu patronatul să participăm alături de sindicalişti atât eu, cât şi preşedintele consiliului judeţean şi prefectul judeţului. Nu îi vom permite patronului să dicteze închiderea Alro prin telefon. Nu este posibil ca o firmă care are un profit foarte mare, obţinut prin munca unor oameni şi prin sacrificiul unui oraş, de dragul înavuţirii rapide, să calce în picioare tot. Nu-i lăsăm! În ceea ce priveşte surplusul de energie pe care îl are Alro, energia contractată până în 2012, obţinută la un preţ foarte mic, pentru a crea locuri de muncă şi pentru a menţine producţia, nu cred că patronul s-a gândit să o valorifice. În primul rând, este imoral, dar şi ilegal ca energia să fie revândută cu scopul de a obţine profit din alt domeniu decât este producerea aluminiului. După ce ani de-a rândul otrăveşti un oraş întreg, nu este posibil ca acum să laşi în stradă mii de oameni şi să închizi porţile. Această variantă nu o acceptăm“, a declarat Vâlcov.

De la privatizare şi până în prezent, aproximativ 3.000 de angajaţi ai societăţii au plecat acasă în schimbul salariilor compensatorii, dintre care anul acesta 1.043.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII