Folosirea colorantului alimentar suspectat că ar avea efecte cancerigene, Roşu 2G, utilizat la fabricarea anumitor tipuri de cârnaţi şi hamburgeri, va fi interzisă de Uniunea Europeană, a anunţat, astăzi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. După avizul favorabil al experţilor din cele 27 de state membre "Comisia va adopta în următoarele zile un act normativ care interzice utilizarea acestui colorant alimentar iar măsura va intra în vigoare imediat ce actul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE", a declarat purtătorul de cuvânt Michael Mann.
Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară (EFSA), care este pe cale să treacă în revistă toţi aditivii alimentari autorizaţi în Uniunea Europeană, a apreciat în data de 5 iulie că aditivul alimentar Roşu 2G "reprezintă un risc potenţial pentru sănătatea umană, posibilitatea ca acesta să provoace cancer fiind ridicată", a adăugat Mann. Colorantul se utilizează în compoziţia hamburgherilor şi a cârnaţilor cu cereale în limita a 20 de miligrame pe kilogram, produse care sunt consumate în pricipal în Irlanda şi în Marea Britanie. Purtătorul de cuvânt a precizat că stocurile existente pot fi comercializate.
"Utilizarea acestui colorant este autorizată doar pentru două produse, dar acestea nu se fabrică în România. EFSA a semnalat un posibil risc asupra sănătăţii umane, iar dacă se va lua o decizie la nivelul Comisiei Europene, aceasta se va aplica direct şi în cazul ţării noastre", a declarat pentru NewsIn, şef serviciu în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Paul Piscoi.
Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, pentru NewsIn, că "niciun producător, membru al patronatului din industria alimentară, nu foloseşte acest colorant". "Niciun producător nu fabrică aceste produse unde ar putea fi utilizat colorantul. Mai mult, aceste produse nu sunt nici importate, deci nu există pe piaţa românească. Oricum, am recomandat membrilor să nu utilizeze acest colorant, indiferent cât de tentant ar fi preţul acestuia", a declarat Sorin Minea.
EFSA informase la începutul lunii iulie că testele făcute pe animale au demonstrat că anilina, o hidrocarbură aromatică în care se transformă colorantul Roşu 2G în organism poate cauza cancer atât la animale cât şi la om, posibil din cauza acţiunii pe care o are asupra materialului genetic.
Colorantul alimentar Roşu 2G, interzis de UE la fabricarea cârnaţilor
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei