22.9 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateLovit de masina si bun de plata

Lovit de masina si bun de plata

In urma accidentului, pietonul s-a ales doar cu doua zgârieturi, in schimb autoturismul a avut nevoie de reparatii in valoare de 22,5 milioane de lei.


Un student la Teologie din orasul doljean Filiasi a fost victima unui accident rutier. Traversând prin loc nepermis, studentul Catalin Tiru, de 23 de ani, a intrat „ca berbecul“ intr-un Volkswagen Golf. In urma accidentului, pietonul s-a ales cu câteva zgârieturi, dar si cu un proces, pentru a achita contravaloarea reparatiilor masinii de care s-a tamponat.


Pietonul a tamponat masina


Accidentul s-a petrecut pe 13 iunie 2005, in jurul orei 13.00, pe strada A.I. Cuza din Craiova. Virgil Ciotir, aflat la volanul unui VW Golf, achizitionat in leasing doar cu o jumatate de an in urma, venea dinspre Calea Bucuresti si doar facuse la stânga pe A.I. Cuza, catre centru. Conform celor stabilite ulterior de politistii Biroului Politiei Rutiere Craiova, inainte ca masina sa ajunga in dreptul fast-food-ului McDonald’s, a intrat in coliziune cu un pieton care incerca sa traverseze neregulamentar din dreapta, fata de sensul de deplasare a masinii. „In dreptul Bancii ABN AMRO, pietonul a aparut brusc din dreapta si s-a lovit de masina“, si-a amintit soferul.


Pietonul s-a lovit de aripa fata dreapta, a rupt oglinda retrovizoare, apoi a indoit stâlpul dreapta al parbrizului si pavilionul masinii, ramânând intins pe asfalt, fara cunostinta. „Eu nu-mi aduc aminte nimic despre accident. Din ziua aceea mi-amintesc doar ca am plecat de acasa, de la Filiasi, pâna la Craiova, unde aveam treaba. Apoi, nu stiu ce s-a intâmplat vreme de câteva ore. Nu stiu cum am ajuns la Craiova si ce s-a intâmplat pe strada A.I. Cuza. Tot ce stiu e ca m-am trezit la spital, iar asistentele de la Neurochirurgie mi-au spus ca am avut un accident rutier“, a povestit Catalin Tiru.


Studentul s-a ales doar cu niste zgârieturi


In urma accidentului, in afara „penei“ de memorie, studentul s-a ales, in mod surprinzator, doar cu câteva zgârieturi: „Am avut o zgârietura pe mandibula si alta aproape de ureche, plus o durere groaznica de cap, care mi-a trecut abia a doua zi. M-au tinut sub observatie in spital vreo doua zile, dar apoi mi-au dat drumul, pentru ca n-aveam nimic. Nu-mi venea sa cred ca am avut parte de asa ceva si n-am simtit nimic“.


Intre timp, politistii care au anchetat cazul au stabilit ca vinovat de producerea accidentului se face chiar tânarul pieton, care, traversând prin loc nepermis (la mai bine de 30 de metri de cel mai apropiat marcaj pietonal), s-a izbit de laterala autoturismului care se deplasa regulamentar. Procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale in acest caz – mai ales ca pietonul avusese nevoie doar de doua-trei zile de ingrijiri medicale – iar solutia data de oamenii legii nu a fost contestata. La rândul lui, soferul a putut sa-si repare linistit masina, care, potrivit constatarilor politiei, suferise avarii la aripa dreapta fata, oglinda retrovizoare dreapta, stâlpul dreapta fata, pavilionul dreapta fata. Având asigurare CASCO la Allianz Tiriac, nu si-a facut griji cu privire la contravaloarea daunelor. A dus masina in service, cu dovada de la politie si cu constatarea firmei de asigurari, apoi si-a primit-o reparata.


O factura de 22.436.430 de lei


Studentul si familia lui sperau ca totul s-a terminat asa. Numai ca, prin toamna, au primit acasa o hârtiuta din partea firmei de asigurari. Catalin Tiru era somat de firma de asigurari sa achite contravaloarea reparatiilor masinii avariate. Factura era destul de consistenta: 22.436.430 de lei.


„Nu este posibil ca un baiat cu o greutate de circa 65 kg, având numai o plaga pe obrazul drept, sa provoace asemenea avarii“, considera Victor Tiru, tatal studentului. „Nu-mi dau seama ce as fi putut sa deteriorez eu, la greutatea mea. Ceva nu e logic, nu sta in picioare“, a spus Catalin Tiru.


Cum reprezentantii firmei de asigurari nu au dorit sa comenteze oficial acest eveniment, explicatiile le-am primit chiar de la soferul masinii in cauza: „Fiind vorba de o masina noua, VW Golf V, piesele si manopera sunt foarte scumpe. Numai oglinda, cu sistemul sau de incalzire si manevrare electrica, depaseste cinci milioane ca pret. Bine ca nu a spart vreun far, ca acesta costa vreo 17 milioane, ori nu a stricat bara de protectie, care costa 38 de milioane… La masina mea s-a facut doar strictul necesar. S-au schimbat doar oglinda si aripa, iar restul s-a reparat, apoi totul s-a revopsit. Vopsitul, iarasi, a costat foarte mult“.


Stabilindu-se ca e vinovat de producerea accidentului, pietonul va trebui insa sa plateasca. Cum? Asta e alta problema. „Imi doresc doar ca eu si familia mea sa iesim din aceasta situatie, care nu ne da pace, pentru ca nu avem posibilitatea financiara sa achitam aceasta suma“, a mentionat Catalin Tiru.


Vinovatul trebuie sa plateasca


Conform legislatiei in vigoare, pietonul este bun de plata. „In cazul unui accident rutier, daca se constata ca a fost culpa exclusiva a pietonului, actiunea in regres a firmei de asigurari indreptate impotriva pietonului, pentru recuperarea contravalorii daunelor, este indreptatita“, a mentionat avocat Ilie I., din cadrul Baroului Dolj. Singura scapare a pietonului ar fi sa obtina din partea firmei de asigurari o esalonare a platii.


Nici moartea nu te scapa


In domeniul asigurarilor sunt de notorietate cazuri in care firmele de asigurari s-au indreptat cu actiune in regres impotriva mostenitorilor unor pietoni care si-au pierdut viata in accidente produse din culpa lor. Firmele de asigurari au câstigat procesele, iar mostenitorii victimelor au fost nevoiti sa plateasca despagubirile pentru repararea avariilor la masinile implicate in respectivele accidente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII