Impozanta cladire situata in centrul municipiului Petrosani, care ar fi trebuit sa gazduiasca noul sediu al Casei de Cultura a Studentilor, este deocamdata numai un simplu adapost temporar pentru cei fara casa. Situatia treneaza de citeva luni, fara ca obiectivul, pentru care s-au cheltuit pina acum zeci de miliarde de lei, sa fie macar pazit ori conservat. Numai in acest an, pentru constructia sediului a fost alocat un miliard de lei, insa constructorii, desi au primit mai multe sesizari in scris, nu au mai venit.
Edificiu „locuit“ de nevoiasi
Cladirea, a carei constructie propriu-zisa a inceput inainte de 1989, a ajuns, inca din iarna trecuta, un loc in care oamenii fara casa si-au gasit adaposturi temporare, au facut focuri sau au pictat peretii in stil grafitti. Acum, instalatiile interioare, in mare masura, au fost distruse, apa s-a infiltrat si curge pe pereti. „Am vazut ca au incercat chiar sa scoata tocurile geamurilor. Stim ca o parte a instalatiilor interioare a fost distrusa, dar este numai vina constructorilor, care au abandonat paza in aceasta iarna“, a precizat Lavinia Hulea, directoarea Casei de Cultura a Studentilor din Petrosani. Mizeria si resturile lasate de cei care s-au adapostit temporar aici fac acum buna casa cu sobolanii, ciinii vagabonzi si pisicile, iar, din cind in cind, acolo ajung si tineri care-si incearca talentul la desen, direct pe pereti.
Investitii de aproape 30 de miliarde de lei
Pina acum, Autoritatea Nationala pentru Tineret si Agentia pentru Sprijinirea Studentilor a alocat aproximativ 30 de miliarde de lei, iar, daca ar fi sa inceapa lucrarile, ar mai necesita alte 100 de miliarde si calculele sint la valoarea de anul trecut. „S-a reusit sa se reactualizeze valoarea ramasa de executat, care se ridica la 56 de miliarde de lei, bani care ar putea fi folositi la capitolul constructii-montaj, iar pentru a fi dusa la bun sfirsit, ar fi necesare alte 40 de miliarde, adica bani cu care s-ar realiza scena, ar fi adusa tehnologia, sala de spectacol ori ar fi amenajate discotecile“, a mai spus Lavinia Hulea.
Conform proiectului initial, constructia ar urma sa cuprinda o sala de spectacole cu 400 de locuri atit de necesara pentru festivalurile studentesti de teatru la care Valea Jiului are invitati din toata tara, un spatiu destinat timpului liber sau discotecilor, un restaurant si multe anexe, toate pe o suprafata desfasurata de 5.600 de metri patrati.
Reprezentantii Casei de Cultura a Studentilor spun ca au propus forurilor superioare doua alternative pentru salvarea a ceea ce a mai ramas: fie un efort financiar deosebit pentru finalizarea lucrarilor, fie macar 3,5 miliarde de lei, pentru conservarea lui. „Speram ca sa primim macar fonduri pentru conservare, iar cladirea sa fie dotata cu usi, geamuri si sa fie pazita, pentru ca am facut pina acum doua sau trei adrese catre constructori, dar nici o data nu am primit raspuns“, a conchis Lavinia Hulea.