28.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBiserica „Sfintul Nicolae“ din Cimpeni - sub ape

Biserica „Sfintul Nicolae“ din Cimpeni – sub ape

Preotul paroh Mircea Enache se intorcea pe 2 iulie de la cimitir impreuna cu Ilie, tircovnicul, si cu doi enoriasi. Pe la ora 9.00 a inceput sa ploua. Cei patru s-au adapostit in biserica, sperind ca ploaia se va opri. Dupa citeva minute, gardul de beton din partea de nord a bisericii a fost pur si simplu smuls de torent, iar curtea s-a umplut cu apa. Vazind ca nivelul acesteia incepe sa creasca, oamenii s-au hotarit sa iasa in strada. O batrina a fost luata de apa, dar tircovnicul si celalalt satean au reusit sa o salveze. Preotul a ramas sa inchida usile bisericii, dar nu a mai putut sa-i ajunga pe ceilalti. A fost nevoit sa se adaposteasca in clopotnita. Apa a inceput sa se retraga abia dupa 45 de minute. Dupa masuratorile pompierilor, apa a ajuns la 1,40 metri pe zidul exterior. Biserica este asezata in partea cea mai joasa a satului. Acest lacas de cult, ce poarta hramul Sfintului Nicolae, face parte din patrimoniul national si a fost construit in 1873 de familia boierului Cernatescu. Batrinii spun ca intre anii 1942 si 1947 au mai fost doua viituri, dar nu atit de puternice. „A venit apa si anul trecut, dar a avut doar 40 de centimetri. Am construit 144 de metri liniari de gard din beton in speranta ca apa nu va mai trece“, a spus mihnit preotul. Tot anul trecut a fost facuta si hidroizolatia bisericii, care a costat 200 de milioane de lei. Toti acesti bani au fost adunati de la oameni. Preotul a mai spus ca in martea de dupa viitura trebuia sa se apuce de decopertarea peretilor pentru refacerea picturii. „Nu stiu ce s-ar fi intimplat daca toate astea aveau loc duminica. La biserica vin in general batrini, pe unii ii aducem noi pentru ca se deplaseaza greu“, a completat tircovnicul.


Usile din tinda bisericii au fost smulse cu toc cu tot, iar usa altarului a fost rupta. S-au pierdut doua rinduri de icoane imparatesti, unele aduse din Ucraina, care valoreaza in jur de 50 de milioane de lei si care au fost deja trimise la reconditionat. Sfintele Vase au fost gasite imprastiate prin curte, au fost distruse acte, chitantiere, bani, 17 kilograme de luminari, carti de cult, dar si carti aflate la vinzare. Ca printr-o minune, Sfinta Evanghelie, Sfintul Antimis si o parte din Sfinta Impartasanie au fost totusi salvate.


Biserica trebuie refacuta


Biserica trebuie refacuta pentru a se putea sluji in ea. Daca alte slujbe pot fi facute si in alta parte, Sfinta Liturghie nu poate fi tinuta decit in biserica. „Nu stiu cum ne vom desfasura activitatea. In Sfintul Altar, podeaua s-a umflat si a inceput sa crape“, a precizat preotul. De fapt, ar fi nevoie de o biserica noua, care ar trebui construita pe un teren mai inalt. Acesta exista si va fi donat parohiei de mostenitorul familiei Cernatescu. In schimb, lipsesc banii. „Este nevoie de miliarde“, a precizat Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Olteniei, venit la Cimpeni pentru a tine o slujba si pentru a-i asigura pe enoriasi ca vor primi sprijin din partea Mitropoliei.


Deocamdata, singurele ajutoare au venit din partea primariei care a aprobat demolarea vechii Case Parohiale pentru a face rost de ceva caramida si a alocat 50 de milioane pentru demararea lucrarilor. Un mic ajutor a venit si de la Mitropolie si mai sint promisiuni de la Manastirea de la Calui. „Imi este frica sa mai cer ajutor oamenilor, mai ales acum, cind atitea gospodarii sint afectate. Oamenii carora le-au cazut casele stau acum pe la rude“, a mai precizat preotul Enache. In satul Cimpeni, dupa ce ca oamenii nu sint prea instariti, mai au parte si de asemenea nenorociri. In plus, nu exista nici investitori la care sa se poata apela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS