Criza de medicamente pentru diabet a ajuns si la Craiova. Multi dintre bolnavii care au incercat ieri sa-si ridice tratamentul de la farmacia Spitalului de Urgenta Craiova au aflat cu stupoare ca lipsesc medicamentele pentru care au venit si au plecat acasa cu miinile goale.
„Am nevoie de insulina ca sa traiesc“
„De vinerea trecuta astept zi de zi la coada ca sa-mi iau medicamentele. Astazi am venit din nou si mi s-a spus ca nu pot sa iau decit o parte din tratamentul de pe reteta. Asta inseamna sa iau doar un medicament, iar pe celelalte sa le pierd“, a spus Ileana Rosca, o pensionara de 58 de ani,care sufera de diabet de aproape opt ani.
Unii bolnavi spun ca nu este prima oara cind vin degeaba la farmacie si ca problema cu medicamentele pentru diabet ar fi inceput cam pe 1 noiembrie. „De la 1 noiembrie incoace nu s-au adus nici un fel de medicamente. Sint bolnav de diabet si am nevoie de Humalog mix 25, un tip de insulina care ma ajuta sa traiesc. Vin in fiecare zi si stau ore intregi linga farmacie. Mi-e frica sa ma duc acasa fara medicament“, a povestit Eugen Gaspar, de 66 de ani.
De teama ca vor intra in coma diabetica din cauza intreruperii tratamentului, unii diabetici au ajuns sa foloseasca ceaiuri in loc de insulina, asa cum este cazul Petriei Radu: „Stau de doua saptamini fara Amaril si Avandia si in locul lor beau ceaiuri. In fiecare zi traiesc cu frica de ceea ce s-ar putea intimpla. Astazi (vineri – n.r.) am stat din nou degeaba la coada, la farmacie“. Aceeasi problema au avut-o si cei care cautau Siofor 850 si Maninin.
Bolnavii se pling mai ales de faptul ca nu sint informati de lipsa medicamentelor din farmacie si afla acest lucru abia cind ajung la ghiseu, dupa ce au stat degeaba la coada. „Asta e bataie de joc, ar trebui macar sa afiseze undeva ca nu au medicamentele, ca sa nu mai stam degeaba. Am 68 de ani, glicemia 1,9 si stau la coada“, a spus Costica Dima.
Conducerea DSP Dolj neaga ca ar fi criza
Responsabilii din sistemul sanitar doljean neaga ca ar fi vreo problema cu eliberarea medicamentelor pentru diabetici.
„Nu am primit nici o plingere pina acum, iar farmacista Spitalului de Urgenta m-a anuntat ca nu lipseste nici un medicament“, a spus dr. Eugen Magla, directorul general al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj. Cit despre cozile de la farmacie, directorul DSP sustine ca au existat intotdeauna, chiar si dupa ce s-au infiintat noi puncte de distributie in judet, la spitalele din Calafat, Bailesti, Filiasi si Dabuleni, pe linga cele existente la Spitalul de Urgenta Craiova si Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova.
Cu toate acestea, adresabilitatea continua sa fie mare. In judetul Dolj sint inregistrati, in prezent, 16.000 de bolnavi de diabet. Jumatate dintre acestia fac tratament cu insulina.
Seful Programului de diabet in Dolj, dr. Mirela Dinca, director general al Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova, a sustinut ca de onorarea comenzilor pentru medicamentele bolnavilor de diabet nu raspund spitalele sau coordonatorul local al programului. „Pentru programele nationale, de achizitie se ocupa, inca din iulie 2003, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dupa un grafic pe care noi nu putem sa-l influentam. Cantitatile sint estimate in functie de necesitatile pacientilor, iar comenzile le facem pina pe data de 20 a fiecarei luni. In primele sapte zile din luna urmatoare incep sa intre medicamentele in farmacie, dar pe rind, nu toate o data, in functie de distribuitor“, a precizat dr. Dinca.
In mod ironic, la citeva minute dupa discutia avuta cu directorul DSP, care a lasat impresia ca stie ce vorbeste, la ghiseul farmaciei a aparut un anunt prin care bolnavii erau anuntati ca nu exista urmatoarele medicamente: Diahnezide, Siofor 850, Actos de 15mg si 30mg, Diapril, Glibenclamid, Humalog.