21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorul DGFP Mehedinti si opt angajati, cercetati de Parchet pentru abuz in serviciu

Directorul DGFP Mehedinti si opt angajati, cercetati de Parchet pentru abuz in serviciu

Conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Mehedinti si opt salariati ai institutiei din Turnu Severin si Orsova sint cercetati de Parchet pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu. Ei sint acuzati de o firma ca au organizat o licitatie ilegala, in urma careia 100 de salariati ramin fara loc de munca.

SC ROTRAS SA, prin presedintele Consiliului de Administratie, Stefan Radulescu, a depus o plingere penala la Parchetul de pe linga Tribunalul Mehedinti impotriva directorului general al Directiei Generale a Finantelor Publice Mehedinti, Petre Petrica, si a subordonatilor sai: Ion Gheorghe, sef administratie, Violeta Craciun, sef Serviciu colectare venituri, ambii din cadrul Administratiei Publice Drobeta Turnu Severin, Ion Dragan, sef administratie, Liviu Amza, executor bugetar, Ileana Frumusanu, functionar, Sever Visan, functionar, Elena Untaru, functionar, Rozalia Manea, functionar, toti in cadrul Adiminstratiei Publice Orsova, si a executorului tehnic care a intocmit raportul de evaluare, Victor Mihail Cugut. Acestia sint acuzati de savirsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si de asociere in vederea savirsirii de infractiuni.

Plingerea impotriva acestora a fost inaintata prim-procurorului Parchetului Mehedinti, Cornelia Schinteie. In plingere se specifica faptul ca societatea a aflat de licitatie dintr-un ziar local, prin care se anunta vinzarea unor bunuri imobile din Orsova. Conducerea firmei a incercat sa afle amanunte privind licitatia, insa angajatii Finantelor au refuzat sa ofere detalii sau sa puna la dispozitie dosarul de executare silita pe baza caruia se organiza licitatia.

Societatea reclamanta sustine ca Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Mehedinti a vindut la licitatie o serie de bunuri proprietatea SC ROTRAS SA fara respectarea prevederilor legale. La sfirsitul lunii august, Finantele Mehedinti au scos la licitatie o cladire a GRUP SOCIAL PII de 286 de metri patrati, impreuna cu terenul in suprafata de 5.344 de metri patrati, si platforma betonata, toate din Orsova, plus Autogara Orsova, impreuna cu terenul aferent de 2.980 de metri patrati, si Autobaza Eselnita, cu anexe si teren aferent de 8.359 de metri patrati.

Principalele nereguli semnalate in plingerea penala se refera la refuzul administratiei financiare mehedintene de a permite achitarea creantei, oprind in acest fel desfasurarea licitatiei, si la incalcarea prevederilor articolului 157, alin. 8, litera „c“, Cod Procedura Fiscala, referitor la pretul de pornire al unei licitatii. Societatea sustine ca, urmarind interese personale, angajatii Administratiei Financiare au valorificat respectivele bunuri la un pret mult inferior celui care se putea obtine in realitate. In plus, raportul de evaluare intocmit de Victor Mihail Cugut nu a fost comunicat reprezentantilor legali ai SC ROTRAS SA, in acest mod lipsindu-i pe acestia de posibilitatea de a-l contesta. Ca urmare, desi valoarea bunurilor se ridica la peste 100 de miliarde de lei, acestea au fost evaluate de expertul tehnic Victor Cugut la 19,1 miliarde de lei si au fost scoase la vinzare la pretul de 5,7 miliarde de lei. Asa se face ca Autogara Orsova s-a atribuit unei firme severinene la pretul de 2,6 miliarde de lei, in conditiile in care ea fusese evaluata de expertul Victor Cugut la aproximativ sapte miliarde, iar conform declaratiei de impunere valora 42,7 miliarde de lei. In acest fel, prin faptele lor, angajatii DGFP Mehedinti au prejudiciat societatea ROTRAS SA cu aproximativ 100 de miliarde de lei, potrivit aceleiasi plingeri formulate de catre Stefan Radulescu, presedintele Consiliului de Administratie al SC ROTRAS SA Drobeta Turnu Severin. Firma reclamanta arata ca toate ilegalitatile s-au facut intentionat in scopul deposedarii SC ROTRAS SA de aproximativ 40 la suta din activele sale, si nu de recuperare a creantelor statului.

In consecinta, SC ROTRAS SA a inaintat plingerea prim-procurorului Parchetului de pe linga Tribunalul Mehedinti, Cornelia Schinteie, in vederea cercetarii si tragerii la raspundere penala a celor vinovati. Plingerea inregistrata la Parchet, cu nr. 564/P/2004, a fost trimisa la Inspectoratul Judetean de Politie Mehedinti, in vederea efectuarii cercetarilor fata de cei asupra carora s-a facut sesizarea pentru comiterea infractiunilor prevazute de art. 246 si 248 Cod Penal, urmind ca Parchetul sa se pronunte dupa finalizarea cercetarilor.

Intrebat cum comenteaza acuzatiile ce i se aduc, directorul DGFP Mehedinti, Petre Petrica, spune ca totul a decurs corect si legal: „ROTRAS are obligatii la buget si la bugetul asigurarilor sociale de 56 de miliarde. […] Evaluarea, conform normelor fiscale, s-a facut de un evaluator neutru. Deci nu de o persoana din cadrul Ministerului de Finante. La licitatie, dinsul nu putea sa participe conform Codului de Procedura Fiscala. Noi am explicat ca, daca vrea sa nu se mai tina licitatia, are doua posibilitati: ori plateste banii, ori vine cu o documentatie din care sa reiasa garantii sigure ca, in timp de sase luni, poate sa isi achite aceste datorii. […] Licitatia de la Orsova a avut loc corect, in conditii normale. A facut contestatie de executare si i s-a respins de Judecatoria Orsova. Deci, totul a decurs corect, legal, fara nici o problema“.

Deputatul Mihai Stanisoara cere demisia conducerii Finantelor Publice Mehedinti

Deputatul PD Mihai Stanisoara, copresedinte al Aliantei PNL-PD Mehedinti, acuza conducerea Directiei Judetene a Finantelor Publice ca stringe semnaturi pentru candidatura la presedentie a lui Adrian Nastase. Acesta sustine ca semnaturile sint strinse sub presiune de la salariatii din cadrul institutiei. Nesemnarea listei poate duce la pierderea locului de munca de catre salariatul potrivnic. Deputatul PD a spus ca mai sint unitati descentralizate ale statului de pe raza judetului care fac acest lucru, dar a nominalizat doar Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Mehedinti si ROMAG PROD. Mihai Stanisoara a spus ca va cere luni Ministrului Finantelor Publice demisia directorului Petre Petrica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS