25.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoua firme din Gorj au „reusit“ sa creeze zero locuri de munca

Noua firme din Gorj au „reusit“ sa creeze zero locuri de munca

In urma unui control cerut de catre subprefectul de Gorj, Eugen Vilcenu, s-a descoperit ca mai multe firme din judet au beneficiat de fonduri PHARE, fara sa creeze insa locuri de munca. Conform proiectelor depuse la Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest (ADRSV) Oltenia, mai multi intreprinzatori se obligau sa creeze, dupa fonduri si puteri, locuri de munca. In conditiile in care s-a constatat ca banii s-au cam dus pe apa simbetei, s-a hotarit intocmirea unei carti albe a celor care au beneficiat de fonduri PHARE, pentru ca unii dintre ei sa nu se mai foloseasca de bani PHARE si in viitor.

Rezultatele controlului au fost facute publice ieri, in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social la care au participat autoritatile locale, sindicatele si reprezentantii patronatului. Subprefectul Eugen Vilceanu a spus ca nu isi poate explica cum au reusit firmele respective sa beneficieze de fonduri PHARE, fara sa faca nimic: „Nu pot sa imi exprim decit nedumerirea fata de ceea ce s-a intimplat. Unele proiecte sint finantate de Uniunea Europeana, altele, de Banca Mondiala. Ei dau banii, ei pun conditiile. De asemenea, pe toata perioada derularii contractelor, se efectueaza o monitorizare. Clauzele sint stabilite tot de ei. Se pare ca nu sint alesi cei mai seriosi investitori. Oricit de bun ar fi un proiect, acesta are la baza seriozitatea intreprinzatorului. Daca astepti prima transa si nu mai faci nimic, ce se intimpla cu restul proiectului?“. Citeva firme au inaintat Agentiei proiecte in care nu era prevazuta crearea de locuri de munca, ci imbunatatirea unei investitii sau realizarea unor programe sau cursuri. Cu toate acestea, societatile au primit girul ADRSV, realizarea de noi locuri de munca nefiind, dupa cite se pare, o prioritate. Alte proiecte au prevazuta componenta locuri de munca, insa la capitolul realizari este trecuta cifra 0.

„Unele proiecte se afla pe lista neagra PHARE pentru reziliere“

Din 1998 si pina in prezent, in judetul Gorj, s-au primit fonduri nerambursabile si au fost finantate si implementate 73 de proiecte. In cadrul programului PHARE 9807, derulat prin ADRSV, au fost finantate 52 de proiecte, in valoare de peste 1.600.000 de euro si 2,4 miliarde de lei. Programul a finantat domenii specifice, cum ar fi dezvoltarea resurselor umane, infrastructura locala, consultanta si dezvoltarea afacerilor. Pe lista subprefectului Vilceanu se afla noua firme si institutii, intre care se gaseste Primaria Rovinari, cu proiectul «Depozitare si neutralizare gunoaie menajere», in valoare de 15.000 de euro. Au fost prevazute noua locuri de munca – s-au creat 0, Fundatia „Europa“ Tirgu Jiu – Servicii de asistenta pentru infiintarea de IMM, in valoare de 12.000 de euro. Au fost prevazute 14 locuri de munca, au fost create 0. Pe aceeasi lista figureaza si Universitatea „Constantin Brancusi“, cu un Centru universitar de cercetare, valoarea proiectului fiind de 16.500 de euro, fiind prevazute 18 locuri de munca, insa au fost create 0. La componenta «dezvoltare resurse umane», de exemplu, figureaza proiectul «Fabrica de hirtie» al firmei SC BADMISIL SRL din Glogova, care a primit o finantare de 59.500 de euro. SC AKYBUD PROD SRL, din Balesti, cu proiectul «Realizarea de faguri de ceara», a fost finantata cu 31.200 de euro. Constantin Retezeanu, seful Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere Gorj, a precizat ca in aceasta situatie se afla si proiecte vechi de trei ani: „Unele proiecte aprobate in anii 1999-2000 se afla pe lista neagra PHARE pentru reziliere, cu granturi cheltuite, nerealizarea obiectivelor prevazute in proiect, incercarea de trecere de utilaje ca noi, unele prezentind documente false. Aceste proiecte atrag in primul rind oamenii cu functii si bani, care de regula se afla in spatele firmelor cistigatoare. Solicitam impreuna cu patronatul o carta alba pina la finele semestrului I, elaborata de prefectura“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS