Modul de calcul al facturii la energia electrică nu este corect, însă această problemă se poate rezolva doar prin modificarea Codului fiscal, a declarat astăzi noul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Dan Vlaicu.
"În principiu există o problemă în ceea ce priveşte faptul că acciza la energia electrică se calculează la cursul euro de anul anterior, din octombrie, însă până acum acest lucru nu a afectat consumatorii de energie electrică, pentru că euro tot creştea şi era în avantajul lor", a spus într-o conferinţă de presă, Dan Vlaicu, citat de NewsIn.
Preşedintele ANPC a precizat că modalitatea de facturare a energiei electrice nu a afectat consumatorul decât în proporţie foarte mică.
"Potrivit calculelor pe care le-am făcut la 300 de kilolowaţi consumaţi într-o lună, consumatorul plăteşte în plus, la cursul din luna mai 2007, faţă de cursul din luna octombrie 2006, aproximativ 400 de lei vechi, diferenţa de preţ fiind de doar 0,00014 lei pentru fiecare kilowat", a adăugat Vlaicu. Conform preşedintelui ANPC, problema facturării energiei electrice nu ţine de competenţa autorităţii pe care o conduce ci de Codul Fiscal care ar trebui modificat.
Fostul preşedinte al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor, Marian Zlotea, a dus o luptă în timpul mandatului cu Ministerul Finanţelor, încercând să modifice modul de calcul al facturii la electricitate, care să includă o acciză plătită la cursul valutar al zilei respective.
În prima jumătate a lunii aprilie, ministrul finanţelor şi economiei, Varujan Vosganian, spunea că actualul mod de calcul al accizelor pentru energia electrică în funcţie de cursul valutar din octombrie 2006 ar putea fi modificat, în funcţie de rezultatele analizei, pe care o face în acest sens instituţia pe care o conduce. Ministerul Economiei şi Finanţelor nu a făcut însă publice până în acest moment rezultatele acestei analize.
Conform Codului Fiscal în vigoare, "valoarea în lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizează pe toată durata anului următor". Pentru ca distribuitorii de electricitate să încaseze accizele la cursul din data facturării, trebuie ca autorităţile să modifice Codul Fiscal.
Modul de calcul al facturii la curent nu este corect, dar e legal
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei