Câţiva şefi de filiale şi-au asumat răspunderea pentru eşecul de la referendum, însă conducerea de la centru a PSD consideră că nu se poate vorbi decât de o răspundere colectivă.
Victoria la scor a lui Traian Băsescu s-a soldat până acum doar cu urmări modeste în sânul PSD: o demisie de la conducerea grupului parlamentar al deputaţilor social-democraţi, încă o demisie la Dâmboviţa şi o autosuspendare la Teleorman, pe fondul unor critici acide la adresa conducerii partidului din partea vicepreşedintelui Victor Ponta.
PSD, condus de „generali slabi“
Încă de duminică, vicepreşedintele social-democrat Victor Ponta prefigura un scandal în principalul partid parlamentar, susţinând că PSD a fost trădat de PNL şi a greşit când s-a bătut pentru Călin Popescu Tăriceanu, iar cei din conducerea partidului trebuie să-şi asume această situaţie. Ponta a criticat deciziile şi comportamentul adoptate de partid în ultimele luni, susţinând că aceia care au condus această luptă trebuie să şi plătească rezultatul ei. „Au fost conduşi de generali slabi“, a afirmat Ponta, care a explicat că votul celor 24% din electorii PSD care l-au susţinut pe Traian Băsescu a avut la bază dezamăgirea simpatizanţilor, cauzată de inconsecvenţa social-democraţilor. Deşi nu a dorit să spună la care „generali“ se referă, Ponta a menţionat că în PSD există oameni capabili să conducă şi a menţionat că este nevoie să se termine cu „inginerii“ care schimbă legi şi care fac orice pentru a le fi pe plac şefilor.
Ponta a lăsat să se înţeleagă că, în cazul în care se va continua să se spună că nimic rău nu s-a întâmplat, atunci este dispus să-şi părăsească funcţia de conducere, cea de vicepreşedinte, şi să-şi continue doar activitatea în cadrul organizaţiei PSD Gorj. În opinia sa, PSD trebuie să fie ori la guvernare, ori în opoziţie, iar poziţia adoptată de partid în ultima lună, când, fiind în opoziţie, a susţinut un guvern „incompetent şi penibil, cu oameni penibili“, a reprezentat cea mai rea soluţie posibilă.
Cei patru vinovaţi
Căderea capetelor „generalilor“ din PSD se lasă însă aşteptată. Tot ce s-a întâmplat ieri se rezumă la două demisii şi o autosuspendare, însă nu de la vârful partidului.
Deputatul PSD Ion Stan şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al PSD şi de lider al filialei Dâmboviţa, din cauza eşecului suferit la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. „Având în vedere eşecul organizaţiei PSD Dâmboviţa la referendum, consider că este moral să-mi asum acest insucces“, a declarat ieri Stan, care a menţionat că-şi va continua activitatea de simplu membru de partid. Tot ieri, înainte de începerea lucrărilor Biroului Permanent Naţional al PSD, şi liderul filialei Teleorman, vicepreşedintele Liviu Dragnea, a anunţat că se autosuspendă din funcţie. „Vin foarte hotărât să încerc să conving colegii să înţeleagă că răspunderea trebuie asumată cu multă demnitate şi cu multă hotărâre“, a declarat Dragnea, care a menţionat că nu se poate merge la nesfârşit pe nişte acţiuni care aduc deservicii partidului, în timp ce aceia care le-au iniţiat se ascund sub răspunderea colectivă.
Dragnea a susţinut că, în opinia lui, sunt patru persoane din conducerea PSD care ar trebui să-şi asume răspunderea eşecului, însă n-a vrut să le nominalizeze. Ieri după-amiază, şi deputatul Vasile Puşcaş şi-a anunţat demisia din funcţia de vicelider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor. „Consider că nici direcţia, şi nici strategia şi aplicarea acesteia în politica grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor nu au avut rezultatele scontate şi, ca atare, sunt de părere că întreaga conducere a grupului parlamentar ar trebui să-şi înainteze demisia, iar grupul să îşi aleagă lideri care să aibă capacitatea morală şi politică de a revigora şi dezvolta iniţiativele politice social-democrate şi de a reforma partidul“, a explicat Puşcaş, printr-un comunicat de presă.
Geoană ocoleşte răspunderea
Preşedintele PSD a ocolit ieri problema asumării personale a răspunderii pentru eşecul în faţa lui Băsescu. Chestionat de ziarişti pe această temă, Geoană a menţionat că „există o doză de răspundere pe care ne-o vom asuma cu toţii, în proporţiile cuvenite“.