Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus încetarea procesului penal faţă de un cetăţean italian, acuzat că a fraudat APIA Dolj cu peste 2 milioane de lei. Instanţa a constatat că fapta pentru care inculpatul a fost deferit justiţie s-a prescris. Iniţial, la Tribunalul Dolj, inculpatul fusese condamnat la cinci ani de închisoare. Italianul este judecat în alt dosar, în care este acuzat că a obţinut ilegal de la APIA alţi aproape 3,5 milioane de lei.
Procurorii DNA din Craiova anunţau, în toamna anului 2017, trimiterea în judecată a unui cetăţean italian, administratorul unei societăţi comerciale. Bărbatul a fost acuzat de folosirea de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
„În cursul anului 2011, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (restructurarea/reconversia a 60 ha viță de vie), inculpatul F. G., folosind cu rea – credință un document justificativ al sumelor declarate, a solicitat și obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură suma totală de 2.292.485,90 lei. Documentul respectiv era o factura fiscală în valoare de 472.440 euro (fără TVA), emisă de un furnizor extern, care nu corespundea realității, societatea emitentă neefectuând în realitate nicio prestație în favoarea firmei administrată de inculpat”, au explicat anchetatorii.
Cinci ani de închisoare la Tribunalul Dolj
Inculpatul a fost deferit justiţiei în octombrie 2017. În martie 2021, Tribunalul Dolj instanţa s-a pronunţat. Inculpatul a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru infracţiunea comisă.
Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de APIA şi l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 2.232.485,90 lei. La acestă sumă se adauga dobânda legală calculată de la data producerii prejudiciului. Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de inculpat şi APIA la Curtea de Apel Craiova.
Luni, pe 12 decembrie, judecătorii craioveni au dispus încetarea procesului penal faţă de inculpat. Instanţa a invocat prevederile art. 16, lit. f), Cod de Procedură Penală (a intervenit amnistia, prescripţia sau decesul inculpatului).
Instanţa a dispus menţinerea sechestrului pus pe patrimoniul inculpatului, până la concurenţa sumei de 2.232.485,90 lei. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.
Al doilea dosar, prejudiciu mai mare
În septembrie 2019, acelaşi inculpat a fost deferit justiţiei în alt dosar. Acuzaţia procurorilor DNA a fost aceeaşi – folosirea de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. De data acesta ar fi fost vorba de înfiinţarea unei culturi de viţă de vie.
„În perioada 2011- 2012, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (restructurarea/reconversia a 85 ha viță de vie dintr-o comună din județul Dolj), omul de afaceri, folosind cu rea–credință patru documente justificative ale sumelor declarate, ar fi solicitat și obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură suma totală de 3.467.712 lei”, au precizat procurorii.
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 23 septembrie 2019. Următorul termen a fost stabilit de instanţă pentru data de 19 ianuarie 2023.