17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentItalian judecat pentru fraudarea APIA Dolj

Italian judecat pentru fraudarea APIA Dolj

Procurorii DNA au anunţat, ieri, trimiterea în judecată a unui cetăţean italian, administrator al unei societăţi comerciale. Italianul este acuzat că a păgubit APIA Dolj cu aproape 3,5 milioane de lei cu ocazia derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție spun că cetăţeanul italian ar fi obţinut ilegal de la APIA o sumă considerabilă de bani. Inculpatul din acest dosar a fost deferit justiţiei pentru comiterea infracţiunii de folosirea de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Fapta a fost comisă în perioada 2011- 2012, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile. Este vorba de restructurarea/reconversia a 85 de hectare viță-de-vie dintr-o comună din județul Dolj.

„Omul de afaceri, folosind cu rea-credință patru documente justificative ale sumelor declarate, ar fi solicitat și obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) suma totală de 3.467.712 lei. Documentele respective, emise de către societăți comerciale cu sediul în Italia, nu ar fi atestat cheltuieli efectuate în mod real“, au precizat anchetatorii.

Mai exact, lucrările menționate în documente nu au fost executate de către firmele care au emis facturile. Mai mult decât atât, valoarea mărfurilor (viță-de-vie şi îngrășăminte) ar fi fost majorată artificial.
Acest dosar va fi judecat de magistraţii de la Tribunalul Dolj.

Italian judecat pentru fraudarea APIA Dolj

Procurorii DNA au mai explicat că acelaşi cetăţean italian a fost trimis în judecată într-un dosar asemănător în cursul anului 2017.

În noiembrie 2017, anchetatorii dispuneau trimiterea în judecată a italianului Fangareggi Giuseppe, administrator al unei societăți comerciale. Inculpatul este judecat tot pentru folosirea de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
„În cursul anului 2011, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (restructurarea/reconversia a 60 de hectare de viță-de-vie), inculpatul Fangareggi Giuseppe, folosind cu rea-credință un document justificativ al sumelor declarate, a solicitat și obținut de la APIA suma totală de 2.292.485 lei. Documentul respectiv era o factură fiscală în valoare de 472.440 de euro (fără TVA), emisă de un furnizor extern, care nu corespundea realității“, au explicat atunci procurorii DNA.

Acest dosar este pe rolul Tribunalului Dolj. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 23 octombrie.

Încă un italian acuzat de fraudarea APIA

La începutul lunii august, procurorii DNA au trimis în judecată alt cetăţean italian, pe Giuseppe Fedele. Acesta este acuzat că a păgubit APIA cu peste 8,5 milioane de lei.
Anchetatorii au reţinut că italianul a folosit documente false în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile. Proiectul cu pricina prevedea înființarea unei plantații viticole pe o suprafață de 147,14 ha situată în localitatea mehedinţeană Vlădaia.

SursaDNA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS