Copiii care traiesc in mizerie, tinuti fara hrana sau batuti de parinti ajung, de cele mai multe ori, „cazuri de urgenta“ ale asistentilor sociali ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj.
Numarul copiilor abuzati in judetul Dolj este ingrijorator de mare, având in vedere ca reprezentantii DGASPC Dolj monitorizeaza doar cazurile sesizate. De cele mai multe ori, oamenii asista nepasatori la modul in care traiesc multi dintre copiii vecinilor, la cum sunt exploatati prin munca de la o vârsta când altii se bucura de copilarie sau sunt pur si simplu lasati in voia sortii, batuti animalic sau trimisi la cersit pentru intretinerea parintilor pentru care munca nu este o solutie.
Zeci de copii, luati anual de lânga parintii violenti
In primul semestru al acestui an, reprezentantii DGASPC Dolj au inregistrat 123 de sesizari privind abuzul asupra micutilor. In cadrul Directiei copilului functioneaza, de câtiva ani, Centrul pentru prevenirea si recuperarea copilului si a cuplului mama-copil, locatie unde sunt adusi in regim de urgenta micutii abuzati, in unele cazuri impreuna cu mamicile lor, victime si ele ale violentei sotului. „Dintre cazurile sesizate au existat situatii de abuz emotional, neglijare, copii exploatati prin munca, micuti batuti cu bestialitate de membrii familiilor lor. Sase dintre copii au necesitat masuri de protectie speciala, plasament in regim de urgenta la sediul centrului nostru, la asistenti maternali sau plasarea acestora la bunici sau la alte rude, departe de parintii violenti sau nepasatori de soarta acestora. Pe lânga aceste cazuri, monitorizam permanent alti opt copii batuti de parinti, oameni dependenti de alcool sau pur si simplu persoane care stiu sa faca educatie cu pumnul“, a mentionat Claudia Medelet, inspector de specialitate in cadrul Biroului de Relatii cu Publicul al DGASPC Dolj. Asistentii sociali ai directiei s-au confruntat si cu 14 cazuri de copii abuzati emotional, care traiesc intr-un mediu familial necorespunzator, fiind permanent jigniti, pedepsiti, certati. Un numar destul de mare este si cel al copiilor neglijati, 21, in special din mediul rural, fiind lasati in voia sortii, nealimentati corespunzator, nesupravegheati. De la inceputul anului si pâna in prezent, asistentii sociali au inregistrat si o sesizare privind abuzul sexual asupra unui micut, caz care nu a fost insa confirmat de cei de la Medicina Legala. Din cele mentionate de asistentii sociali exista foarte multe reclamatii care se dovedesc nefondate, facute in special de unul dintre soti, aflat in divort, care incearca sa-i foloseasca pe copii pentru reusita in instanta sau pentru obtinerea unor foloase materiale. La Centrul de urgenta cuplu mama-copil victime ale abuzului, in perioada analizata au fost inregistrate sase cazuri. Dintre acestea, doi minori beneficiaza de protectie la asistenti maternali profesionisti, doi minori au fost dati in plasament la bunicii lor, iar alti doi se afla si in prezent in centru, urmând ca asistentii sociali sa stabileasca o masura de protectie adecvata. Din numarul total de situatii sesizate, 13 sunt in verificari, urmând sa se stabileasca masurile de protectie conforme cu prevederile legale.
Parintii, invatati sa-i iubeasca pe copii
In cazul dovedirii abuzului, legea stipuleaza insa sa se evite pe cât posibil institutionalizarea copilului si sa se incerce cu orice pret reintegrarea acestuia in cadrul familiei naturale. De aceea se asigura consiliere si terapie copilului si familiei din care acesta provine. Se incheie un contract cu familia, prin care parintii sunt obligati sa participe la aceste sedinte de terapie, iar pentru cei care nu se pot deplasa, din diverse motive, aceasta consiliere se face la domiciliu. „Terapiile tin intre sase si 24 de luni si sunt oferite gratis de centrul din cadrul directiei. In cazul in care reintegrarea in familie nu este posibila, exista familii supleante sau asistenti maternali specializati in lucru cu copilul abuzat, carora le dam in ingrijire minorii. Cautam insa, in primul rând, rudele mai apropiate ale copilului, incercând sa integram micutul in familia largita. Efectuam insa anchete sociale familiilor care preiau acesti copii pentru stabilirea moralitatii, a surselor de venit, a conditiilor de trai, pentru a inlatura orice factor de risc. In cadrul centrului lucreaza asistenti sociali, consilieri juridici, medici, psihologi care colaboreaza pentru solutionarea fiecarui caz. Fiecare copil are propriul dosar si program de interventie si recuperare, iar inchiderea cazului se face numai dupa inlaturarea tuturor factorilor de risc pe care micutul i-ar putea avea“, a adaugat Claudia Medelet. Din rapoartele DGASPC Dolj reiese ca, in ciuda natalitatii in scadere, in judetul nostru exista familii cu peste sapte – opt copii care traiesc la limita saraciei.
Fiecare caz de abuz urmeaza un plan individualizat de interventie, fiind monitorizat pe o perioada de pâna la doi ani.
983 – telefonul copilului
Pentru a putea sesiza orice abuz asupra unui copil puteti suna la numarul de telefon 983, care este gratuit si la care nonstop va raspunde cineva, sau la 417.213, numarul de telefon al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj.