Sase tineri cu vârste intre 14 si 18 ani au constituit o retea de crima organizata care producea droguri pentru a le vinde apoi catre zeci de consumatori din Mehedinti, majoritatea elevi.
Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Craiova au descoperit o banda de minori care cultivau canabis intr-o comuna din Mehedinti apoi il vindeau sub forma de tigari catre zeci de tineri din Orsova.
Comercianti si consumatori – elevi de generala si liceu
Pe 16 august, politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Mehedinti, din cadrul BCCO Craiova, au obtinut o informatie cu privire la faptul ca pe raza municipiului Orsova sunt oferite spre vânzare tinerilor tigari cu marijuana. In urma cercetarilor, oamenii legii au stabilit in scurt timp ca Alexandru Mola Prodan, de 18 ani, din Orsova, elev la Grupul de Marina Orsova, coordonatorul grupului, Aura C., de 15 ani, din Orsova, eleva la Liceul „Traian Lalescu“ din localitate, impreuna cu Marius S. si Stefan F., ambii de 14 ani, elevi la Scoala Generala Orsova, vindeau tigari cu marijuana (canabis) catre zeci de minori din localitate. Cumparatorii erau elevi de scoala generala sau de liceu, care se intâlneau in grupuri, in parcuri, in port sau in diverite zone izolate pentru a se droga.
Mergând pe fir, politistii de la Crima Organizata au stabilit ca tinerii se aprovizionau cu canabis de la Cristian A., de 15 ani, si el elev la Scoala din Orsova. Dându-si seama ca cea mai buna solutie este sa recunoasca, acesta i-a condus pe oamenii legii in comuna mehedinteana Poroina Mare, unde, impreuna cu verisorul sau, Ovidiu M., de 17 ani, elev, din Drobeta Turnu Severin, cultivase canabis pe o suprafata de circa 50 mp. Cei doi copii recoltasera apoi parti din plante, pe care le uscasera si le tocasera, introducându-le in tigari, care erau comercializate apoi copiilor din Orsova la pretul de 100.000 de lei vechi bucata.
Cultura de la Poroina Mare
Politistii au recoltat in vederea distrugerii toate plantele din cultura de la Poroina Mare. Analizele de laborator au pus in evidenta prezenta intr-o concentratie destul de ridicata a tetrahidrocanabinolului (THC), substanta psihotropa biosintetizata de plantele de canabis, fapt care dovedeste ca nu a fost vorba de plante care crescusera spontan, ci fusesera cultivate in mod special, ba chiar si ingrijite cu atentie.
„Cel mai grav este faptul ca un grup de copii a reusit nu doar sa cultive, ci si sa prepare si sa comercializeze droguri de risc, clientii fiind tot copii“, a mentionat comisarul-sef Gheorghe Bica, seful BCCO Craiova.
Actiunea a fost coordonata de un procuror din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinti, care a inceput urmarirea penala impotriva celor sase, acestia fiind cercetati in stare de libertate pentru savârsirea infractiunilor de cultivare, detinere si vânzare de droguri, fapte pentru care fiecare dintre invinuiti risca pâna la sapte ani de puscarie. Cercetarile continua pentru identificarea tuturor consumatorilor.