Arhitectii doljeni si autoritatile de la Bucuresti au viziuni diferite asupra Noului Rast. In timp ce arhitectii pun pe hârtie o localitate moderna, cu strazi si trotuare largi, parcari spatioase si cladiri impunatoare, autoritatile „au proiectat“ pentru sinistratii doljeni casute de 30 mp.
Centrul Noului Rast, asa cum si-l imagineaza arhitectii doljeni, nu se va potrivi cu cele 1.200 de case identice, de 30 mp fiecare, deoarece primaria, gradinita, sediul de politie, grupul de pompieri si casa politistului din Noul Rast vor fi construite din donatiile angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Arhitectul Emilian Stefârta, membru al Ordinului Arhitectilor din Oltenia, care proiecteaza Planul Urbanistic Zonal (PUZ), a declarat ca zona centrala va fi una moderna si va presupune foarte multe investitii: „Am inceput lucrul la PUZ-ul noii localitati si pot spune ca zona centrala din Rast va fi moderna, aerisita. Strazi largi de 25 – 30 de metri, cu doua benzi, parcari, spatii verzi, trotuare largi de doi metri, o scoala cu o sala de sport, care va avea un teren interior. Se vor amenaja si terenuri de sport exterioare, deoarece in spatele scolii este o zona de unde se poate vedea Lunca Dunarii. In plus, se vor construi biserica si casa parohiala lânga ea, sediul politiei si casa politistului, o cladire unde vor fi cabinete medicale si spatii de locuit pentru medicii de familie, precum si un punct farmaceutic. In fata bisericii am prevazut un parc si o zona unde vor fi amplasate câteva monumente reprezentative pentru comuna. Va exista, de asemenea, si o zona destinata comertului si terenuri prevazute pentru construirea unor sucursale bancare“, a explicat Emilian Stefârta.
Arhitectii si guvernul au viziuni diferite
Cu toate ca PUZ-ul Noului Rast este inca la inceput, arhitectul Stefârta a precizat ca acesta va putea fi prezentat reprezentantilor MAI care vor veni la inceputul acestei saptamâni la Rast. Cladirile principalelor institutii din Noul Rast vor fi proiecte separat de PUZ, dar se vor incadra tot in acelasi stil modern si european. „Sediul politiei este asezat strategic, la intersectia cu un drum judetean, care ar putea deveni national si trebuie sa fie o constructie moderna. Sediul primariei va trebui sa fie o constructie riguroasa, o imbinare intre stilul clasic si modern. Trecând prin fata ei, trebuie sa iti dai seama ca acolo este primaria, chiar daca nu are firma“, a explicat Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului.
Centrul comunei va face insa nota discordanta cu restul localitatii, acolo unde guvernul vrea sa ridice case-tip, care nu au prevazute bai, de aproximativ 60 mp pentru familiile numeroase, si de 30 mp pentru familiile cu un numar redus de membri. „Nu poti sa construiesti un sat modern cu WC-ul tot in fundul gradinii, cu casele ca niste cotete, si in doua camere, dintre care una este bucatarie, sa inghesuiesti patru, cinci sau sase oameni. Centrul modern proiectat de noi nu se potriveste cu aceste case oferite de guvern si trebuie sa gasim o solutie pentru a schimba proiectul initial“, a mentionat Cernatescu.
In incercarea de a convinge autoritatile de la Bucuresti sa mareasca suprafata caselor, primarul Rastului a inceput sa bata drumurile in Capitala. A fost o data si nu a reusit decât sa impresioneze angajatii MAI, care au hotarât sa construiasca sediile unor institutii, dar primarul nu renunta si si-a propus sa bata din nou la usa guvernului si sa ceara câtiva centimetri in plus pentru casele sinistratilor. „Nu vreau decât sa mareasca suprafata locuintelor pentru ca noi nu facem ghetouri. Stiu ca asta inseamna si bani mai multi, dar nu trebuie sa uite ca in acele case locuiesc oameni. Si daca tot vrem un sat european, pai atunci ar trebui sa incepem cu locuinte europene si sper ca domnul Tariceanu sa inteleaga asta“, a spus Silisteanu.