Salariul „decent“ – 25 de milioane de lei, salariul „penibil“ – 8,9 milioane de lei. Acestea sunt venituri medii nete, la nivel de masa in România. In anul aderarii la UE specialistii estimeaza o crestere cu 10% a acestor venituri.
Functionarii bancari conduc in topul celor mai bine platite slujbe din Craiova, indica ultimele statistici realizate de Directia Regionala de Statistica Dolj. Salariul mediu net in acest sector, masurat la nivelul lunii aprilie 2006, este de 2.558 de lei noi, cu mult peste câstigul salarial mediu net pe economie, calculat, pentru aceeasi luna, la 839 de lei noi. Alte sectoare in care câstigurile se situeaza peste media nationala sunt cele de producere a energiei electrice si termice, gaze si apa – 1.564 de lei noi, cele ale agentiilor de turism – 1.434 de lei noi si telecomunicatii – 1.399 de lei noi.
Tot in categoria salariilor peste media nationala intra si veniturile obtinute in administratia publica – 1.271 de lei noi. In invatamânt, cu toate ca se afla peste medie, câstigurile salariale sunt destul de mici in comparatie cu alte sectoare – 891 de lei noi, in timp ce in sanatate si asistenta sociala acestea sunt de 774 de lei noi. Cei care au cele mai mari salarii la nivel de ramura, functionarii bancari, considera ca acestea sunt câstigurile decente la nivel de economie. „La noi, salariul mediu brut este de 20 de milioane de lei. Poate ca la alte banci este mai mare. Eu consider ca este un salariu decent, din care se poate trai“, a afirmat Ion Rusu, director al Bancii Comerciale Carpatica, sucursala Dolj. La polul opus, apropiat de medie sau chiar sub aceasta, se afla cadrele didactice si salariatii din sanatate, unde câstigurile medii sunt de 891, respectiv 774 de lei noi. Trebuie precizat insa din start ca pot exista diferente salariale mai mici sau mai mari intre salariatii din aceste sectoare. Daca functionarii bancari se considera platiti decent, nu acelasi lucru se poate spune despre profesori, care considera ca veniturile sunt „penibile“. „Este un venit derizoriu. Tinând cont de scumpirile care se anunta de la 1 iulie, putem spune ca avem salarii mizere. Avem venituri penibile si nedemne, daca facem o comparatie cu statele din UE. Suntem pe ultimele locuri in Europa“, a spus, la rândul sau, Constantin Lungulescu, profesor de matematica. In fine, cele mai mici salarii medii se inregistreaza in agricultura, unde media neta este de 582 de lei noi.
Salarii cu 10% mai mari dupa aderare
Trebuie spus ca, dupa estimarile recente ale Comisiei Nationale de Prognoza, salariul românilor va creste anul acesta, la nivel national, in medie, cu 11,8% fata de 2005, urmând ca in 2007 saltul sa fie de numai 10,4%. La un an dupa aderarea la UE insa, ritmul de crestere va fi similar cu cel din acest an, adica de 11,1% raportat la 2005, urmând sa creasca la 1.002 lei noi in 2008. In anul aderarii, se estimeaza ca un român va câstiga in medie 902 lei noi. Raportul specialistilor de la Prognoza cuprinde si previziunile pe regiuni, unde se constata o tendinta spre uniformizare a veniturilor. Spre exemplu, anul trecut, decalajul dintre regiuni a fost de 33,7%, in scadere fata de 2000, când acesta se ridica la 42,1%. Atunci, salariatii din doar doua regiuni au fost remunerati cu sume situate peste media nationala. Este vorba despre Capitala si regiunea sud-vest, unde salariul mediu net a fost cu 23,4% si respectiv 0,3% mai mare decât media pe tara. In urmatorii ani, cele mai semnificative cresteri salariale se vor inregistra in Bucuresti (in 2008, un salariat de aici va câstiga in medie cu peste 200 de lei noi mai mult decât media nationala) si in vest – cu 12,2% fata de 2005. La polul opus se vor situa regiunile sud-est si sud-vest – unde cresterea va fi cu numai 10% fata de anul trecut.
Diferente salariale mari in UE
UE inregistreaza diferente mari ca medii salariale pe economie. Astfel, cifrele arata ca, in timp ce in statele bogate salariul mediu brut se situa undeva la 1.200 de euro, saracii continentului nu câstigau decât 100-200 de euro. La cele doua extreme se situeaza Luxemburgul – cu un salariu minim de 1.467 de euro si Letonia – 116 euro lunar. Diferente mici au fost identificate intre salariile din statele cu un nivel mediu de trai, intre care Spania, Portugalia sau Grecia – unde se câstiga intre 400 si 700 de euro.