Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, care se află la Bruxelles, a anunţat, aseară, că România a apelat şi la Mecanismul NATO pentru imunoglobulină, în paralel cu Mecanismul de Protecţie Civilă european. El a spus că prioritară este, acum, indentificarea stocurilor de medicamente care să fie puse la dispoziţia autorităţilor române.
Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene este un instrument institutit de Comisia Europeană începând din 2010, pentru o gestionare eficientă a dezastrelor. Acest mecanism acţionează împreună cu finanţarea comunitară în domeniul ajutorului umanitar, pentru a răspunde necesităţilor care apar în urma unui conflict sau a unei catastrofe.
Un exemplu când acesta a fost activat a fost în cazul epidemiei de Ebola, care a izbucnit în 2014.
Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România critică demesul întârziat al autorităților în criza imunoglobulinelor.
“Au declanșat codul roșu foarte târziu. O zi fără imunoglobulină, poate însemna moarte”, atrage atenția liderul COPAC, Cezar Irimia, într-un interviu la Europa FM.
Cezar Irimia amintește că situația datează din vara anului 2017 și se impuneau măsuri de atunci.
Reamintim, România a cerut, luni, ajutor extern în criza imunoglobulinelor. Ministrul Sănătăţii a început procedurile pentru activarea mecanismul de protecţie civilă. Sorina Pintea a invocat faptul că, lunar, țara noastră are nevoie de 5.000 de fiole.
Cezar Irimia a spus la Europa FM că procedura trebuia aplicată mult mai de mult, atunci când au fost primele semne.
„Nu au făcut altceva decât să pună în pericol viața pacienților, intervenind atât de târziu. Noi am reacționat de la primele semne, de dispariția acestui medicament și nu numai, și a citostaticelor, și a vaccinurilor… Nu ni s-a răspuns. Putem acuza decidenții din sănătate de genocid, și nu spun cuvinte gratuite, pentru iresponsabilitatea de care au dat dovadă neluând măsuri imediat ce s-a sesizat dispariția acestor medicemante. Situația e foarte gravă, vor interveni decese, cu siguranță. Au declanșat codul roșu de urgență, apelând la comunitatea europeană. E un lucru foarte bun, dar l-au făcut prea târziu. O lună de zile fără imunoglobulină, o zi fără imunoglobulină poate determina decesul unei persoane care are nevoie de acest medicament. Cine va răspunde pentru această tragedie națională? Nimeni! Ne confruntăm cu aceste probleme de mult timp, dar nimeni nu a luat măsuri. Am primit doar promisiuni, dar cu promisiuni nu putem trata pacienții. ”