16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociatia de proprietari nr. 3, reclamata de datornici

Asociatia de proprietari nr. 3, reclamata de datornici

Acumularea unor datorii de sute de milioane de lei la plata intretinerii este o problema cu care se confrunta tot mai multe asociatii de proprietari. Restantele la achitarea facturilor catre Regia de Apa Craiova sau la Regia de Termoficare Craiova au determinat intreruperea furnizarii utilitatilor la tot mai multe blocuri. In anumite cazuri, pentru ca bun-platnicii sa nu aiba de suferit, reprezentantii asociatiilor au pus piciorul in prag, apelind la decizii drastice, cum ar fi actionarea in judecata a rau-platnicilor. In aceasta situatie se afla si Asociatia de proprietari nr. 3 din cartierul Brazda lui Novac. Citiva locatari s-au razvratit insa, considerind ca masurile adoptate sint prea aspre.


Reprezentantii Asociatiei de proprietari nr. 3 Brazda lui Novac au decis inca de anul trecut ca plata datoriilor de catre locatari sa se realizeze integral. Decizia i-a nemultumit in special pe cei care aveau de achitat sume restante considerabile. Acestia nu inteleg de ce trebuie sa ajunga in instanta pentru neplata debitelor, cind ar putea sa le achite esalonat.


„M-au actionat in judecata prima oara in anul 2004. Aveam de dat 6.879.000 de lei, la care s-au adaugat penalitati de 1.495.000. Cum era si normal, asociatia a cistigat, insa nu era necesar sa ma trimita in instanta. Nu aveam toti banii si din cauza asta nu am platit. Pina la urma, in luna mai 2005, m-am imprumutat si am achitat toata suma datorata anul trecut. Din aceasta cauza m-am bagat in datorii si de la inceputul acestui an am ramas din nou in urma cu plata, avind acum restante de 2.400.000 de lei. Pentru a nu ajunge iar la judecata m-am dus la asociatie si i-am rugat sa accepte plata esalonata. Mi s-a transmis ca acest lucru este imposibil, din cauza ca au adoptat intr-una dintre sedintele adunarii generale a asociatiei decizia ca esalonarea sa nu fie acceptata“, a precizat Elena Rusu, una dintre locatarii blocului A 13.


In aceeasi situatie este si Petrisor Nica, care a acumulat un debit de sase milioane de lei. Din cauza greutatilor financiare acesta nu a putut achita integral intretinerea pe sase luni. Barbatul sustine insa ca, desi a vrut sa plateasca patru milioane de lei in luna iulie, suma i-a fost refuzata: „Am trimis-o pe sotia mea cu o parte din bani, pentru a nu ajunge la judecata cu cei de la asociatie. Acolo i s-a spus insa ca nu ii primesc nici un ban, decit daca vine cu toti o data. Ne descurcam destul de greu cu banii si nu ne permitem sa dam deodata o suma atit de mare“.


Conducerea asociatiei nu vrea sa cedeze


Reprezentantii Asociatiei de proprietari nr. 3 sint fermi pe pozitie. Ei afirma ca deciziile adoptate au facut ca dintre cei 579 de proprietari inregistrati la asociatie doar zece sa fie datornici. In acest fel, nici asociatia nu are facturi neachitate fata de Regia de Apa Craiova sau Regia de Termoficare Craiova, lucru de apreciat, avind in vedere ca principalii datornici ai celor doua regii sint asociatiile de proprietari. „Ne mindrim cu ceea ce am realizat. Pentru a ajunge in aceasta situatie a trebuit sa adoptam masuri drastice. E normal ca aceia care sint restantieri sa nu fie de acord, dar hotaririle au fost luate in interesul tuturor locatarilor. Conform statutului nostru, plata esalonata se accepta doar in doua rate. Nu facem nici un compromis si din acest motiv obtinem rezultate bune. Chiar in aceasta perioada avem pe rolul instantelor 30 de procese. Am avut si situatii cind unii dintre proprietari au admis ca nu pot achita debitele. Atunci am cazut de acord sa isi vinda apartamentele, sa plateasca restantele si sa isi cumpere alta locuinta“, a precizat Gheorghe Dorobantu, administratorul Asociatiei nr. 3.


Persoanele care sint la zi cu plata intretinerii sustin deciziile asociatiei, considerind ca sint in favoarea tuturor locatarilor. In cazul in care aceasta ar fi acumulat debite, regiile ar fi putut apela la intreruperea furnizarii utilitatilor. Reprezentantii primariei sustin insa ca, in astfel de cazuri, cele doua parti – asociatia si locatarii rau-platnici – trebuie sa ajunga la o intelegere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS