36.2 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateVeteranul Marin Barbuti a primit medalia „Virtutea militara de razboi“

Veteranul Marin Barbuti a primit medalia „Virtutea militara de razboi“

Marin Barbuti este un veteran de razboi din judetul Gorj, are 88 de ani, si traieste in satul Sipot, comuna Turburea. In urma razboiului, el si-a pierdut ambele picioare. Viata lui ar putea face subiectul unui film, al carui titlu ar putea fi „Invingatorul“. Marin Barbuti a supravietuit mai multor batalii si, chiar daca si-a pierdut ambele picioare in lupta, se considera norocos ca a scapat cu viata. In ciuda handicapului, acesta a reusit sa isi intemeieze o familie. Sotia lui a murit in urma cu citiva ani, iar el este intretinut de unul dintre cei trei copii ai sai.


Marin Barbuti a luptat pe fronturile din Basarabia si Ucraina, pina la Odessa, si, dupa intoarcerea armelor impotriva nemtilor, a ajuns in Ungaria. Acesta are sase ani de armata si sase luni de razboi, in urma caruia i-au fost amputate ambele picioare. „Ajunsesem pina aproape de Budapesta, pe malul Tisei. Eram in linia intii. Schijele unui proiectil mi-au sfirtecat picioarele. Ca sa scap, am sarit in apa. In jurul meu erau numai cadavre, iar trupele se retrageau. Pe linga mine a trecut o barca plina cu soldati. I-am rugat sa ma ia si pe mine, dar au spus ca barca e plina si s-ar rasturna. M-am agatat de barca si am reusit sa scap“, a povestit Marin Barbuti. Avea 27 de ani cind i s-au intimplat toate acestea.


In spital, a trecut prin alte momente grele. Erau zile cind minca doar un mar. „Imi puneau un mar pe piept. La inceput, nu am inteles despre ce era vorba, dar apoi am priceput ca este mincarea pe o zi. Se intimpla sa moara cineva dintre cei raniti si atunci ii luam marul“, a spus veteranul de razboi. Pentru merite deosebite, el a primit medalia „Virtutea militara de razboi“, care i-a fost inminata de regele Mihai I.


La nunta lui Marin Barbuti a participat regele


In timp ce se afla in Spitalul din Bucuresti, Marin Barbuti s-a indragostit de o asistenta cu care s-a casatorit. Ironia sortii a facut ca aceasta sa fie de nationalitate maghiara. Nunta a avut loc la un restaurant din Bucuresti si insusi regele Mihai I a venit sa-i felicite. „Regele Mihai a fost la nunta noastra si ne-a felicitat“, a mai spus batrinul. Tinerii casatoriti au locuit o perioada scurta de timp la Bucuresti, dupa care s-au mutat acasa la Marin, pentru ca, desi i s-a oferit o slujba, nu putea sa munceasca. Dupa razboi, Marin a dus o viata plina de probleme. Pentru a se putea descurca, acesta si-a procurat doua proteze si isi ajuta sotia la treburile gospodaresti.


Marin Barbuti are trei copii. Unul dintre acestia locuieste acum impreuna cu batrinul, pentru a avea grija de el. „A fost o fire extraordinar de rezistenta si de viguroasa. Eu locuiesc in Craiova, dar am venit la tara ca sa il ingrijesc“, a spus fiul acestuia, care poarta numele tatalui, Marin Barbuti. Veteranul de razboi sufera de mai multe boli, iar banii pe care ii primeste abia ii ajung pentru medicamente si pentru mincare. Fiul acestuia spune ca, desi a luptat pe front si s-a sacrificat, tatal sau este desconsiderat. „Inainte de revolutie, primea o pensie de numai 800 de lei, pentru ca a luptat si impotriva rusilor, care devenisera aliatii comunistilor. Dupa ’89, a obtinut cu mare greutate drepturile pe care i le ofera legea. Dupa aproape un an de insistente, a primit un hectar de teren“.


A scapat ca prin urechile acului


Marin Barbuti a trecut, in timpul razboiului, prin momente dificile, dar intotdeauna a reusit sa scape cu viata. In urma luptelor de la Odessa si din Ungaria a fost singurul din grupa sa care a supravietuit. „Eu si un coleg am plecat sa cautam apa. Le-am spus celor ramasi sa nu aprinda focul, ca sa nu atraga atentia dusmanului. Am gasit o fintina, dar, cind ne-am intors, nu mai traia nimeni. Toti erau impuscati si focul fumega“, a povestit batrinul. Altadata, acesta mergea cu trenul spre Timisoara, unde urma sa se imbarce in avion ca sa ajunga pe frontul de la Stalingrad. Trenul a oprit la Filiasi, iar Marin a coborit si a mers acasa. „S-a spalat si a tras o petrecere in sat. Cind s-a intors, trenul plecase. A ajuns totusi la Timisoara cu alt tren, dar colegii lui deja plecasera pe front. Nimeni dintre cei plecati nu s-a mai intors. A fost pedepsit, tinut la arest, dar a scapat cu viata“, a incheiat fiul batrinului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS