Conditiile pe care administratia Parcului „Romanescu“ le asigura majoritatii animalelor contravin tuturor normelor internationale, pe care le-a adoptat si România. Pe linga faptul ca spatiile in care sint inchise animalele sint extrem de mici, mizeria este la ea acasa. Prin custi, ingrijitorii se rezuma la a da citeva jeturi de apa cu furtunul si gata „curatenia“. Totul se intimpla doar de dragul faptului de a ne putea lauda ca avem gradina zoologica in Craiova. In aceste conditii, decit sa vedem „live“ animale chinuite, mai bine le urmarim la televizor.
Doi ursi traiesc de ani in sir in celebra groapa. Conditiile de acolo sint infioratoare. Atunci cind a fost realizat acest spatiu, nu existau norme care sa impuna asigurarea anumitor conditii de viata animalelor din captivitate. Acum insa, desi exista, administratia parcului le sfideaza. Pe cimentul mincat de timp balteste incontinuu apa provenita din precipitatii. In bazinul din care se adapa cele doua animale, apa este infecta – are culoarea noroiului – iar deasupra ei plutesc resturile de alimente pe care le arunca vizitatorii. Asta este ceea ce se vede din afara. Nimeni nu i-a „intrebat“ pe cei doi ursi daca-i dor, de exemplu, articulatiile. Ca orice vietuitoare, si aceasta specie este sensibila la reumatism. In arealul natural, ursii hiberneaza iarna, iar in restul anului umbla prin paduri sau pe pasuni alpine, unde solul este acoperit cu vegetatie. In acea groapa, ca si in minusculele custi, ursii umbla numai pe ciment rece, ceea ce le afecteaza articulatiile. De alte boli si de efectele faptului ca, in ciuda metabolismului, iarna nu pot hiberna, nici nu mai vorbim.
Tigrii si leii stau inghesuiti ca-n autobuz
Nici felinele nu sint mai fericite. Cei doi jaguari, inchisi intr-o cusca de citiva metri patrati, nu au la dispozitie nici un detaliu din mediul lor natural – padurile sud-americane. Singurul element de acest gen este un ciot de lemn, care vrea sa reprezinte un copac. Nu departe sint inchisi leii si tigrii. Pe citiva metri patrati este „detinuta“ o turma de lei. Fiind vorba de doi masculi, turma a fost impartita in doua si separata printr-un gard de plasa de armatura. Leii sint supusi unui stres continuu. Spatiul pe care il au la dispozitie este foarte mic, iar „teritoriile“ celor doi masculi sint prea apropiate. Rezultatul acestei proaste administrari se vede prin ritmul extrem de scazut al inmultirii. De mai bine de 20 de ani de cind in Parcul „Romanescu“ a fost adusa prima pereche de lei, s-au nascut doar citiva pui. In alte gradini zoologice, unde sint asigurate conditiile normale, felinele – si nu numai – nasc aproape ca in libertate. Linga lei se afla si cusca tigrilor, la fel de mica. Pentru a intra sau a iesi din incaperea alaturata, tigrii au la dispozitie o mica fereastra prin care se strecoara cum pot. Si la aceste feline este vorba de aceeasi problema: ciment rece ca gheata sau incins si o cusca de citiva metri patrati.
Vulpi polare jigarite
Exista in Parcul „Romanescu“ si vulpi… polare. Cu blana cazuta, slabe de li se vad coastele, vulpile seamana cu maidanezii ce bintuie prin cartierele craiovene. In cusca lor, ca si-n cea a suratelor lor roscate, pe cei sase metri patrati de ciment balteste apa dupa fiecare ploaie, iar mirosul greu nu dispare niciodata. Pe jos, citeva bucati de carne pe care vulpile nici nu le baga in seama. In schimb, daca te opresti in dreptul custii lor cu vreo punga in mina, se apropie de gard si, la fel ca maidanezii flaminzi, te privesc in ochi, parca asteptind sa le arunci ceva de mincare. In alt colt al gradinii zoologice se afla „colivia“ acvilelor. Atunci cind ploua, cele doua pasari nu au altceva de facut decit sa vinture usor aripile, pentru a se scurge apa care curge incontinuu pe ele. Deasupra lor nu exista decit o tinichea roasa de rugina prin care apa siroieste cu nemiluita. Dupa o jumatate de ora, in care sint supuse acestui „tratament“, cele doua acvile arata ca niste… gaini plouate. In partea opusa, nutriile sint inchise alaturi de un… albatros. Nu se stie cum a ajuns acea pasare, de pe litoral, in cusca din parcul craiovean. Acolo este un sir de custi. De-a lungul lor este un sant plin cu apa mizerabila. Un Saint Bernard, un collie si un ciobanesc german sint inchisi in custile unde altadata erau lupi. E greu de imaginat ca merge cineva la gradina zoologica sa vada… rase de ciini. Acolo se fac si… experiente genetice. Este singurul lucru pe care nu-l facuse administratia parcului: masculul de ciobanesc german este tinut cu o… lupoaica in aceeasi cusca. Undeva intr-un tarc, micutii porci din rasa vietnameza se immultesc cu spor. Scroafele fata incontinuu, dar… numarul exemplarelor ramine relativ constant. Stiu sefii parcului care este explicatia „fenomenului“.
Dincolo de ironie, situatia este extrem de grava. Orice for competent, mai ales daca ar fi vorba de organizatiile internationale, ar solicita eliberarea majoritatii animalelor din Parcul „Romanescu“ si retragerea avizelor de detinere a acestora pina la asigurarea unor conditii corespunzatoare.