Vamesii din Gara de Nord din Capitala au descoperit ieri in mai multe colete primite de o bucuresteanca, statii de emisie-receptie, componente pentru arme, munitie, si aparate pentru masurarea radioactivitatii, informeaza Directia Generala a Vamilor.
Lucratorii biroului vamal de control si vamuire din Gara de Nord au descoperit 63 de colete in care se aflau bunuri nedeclarate. Coletele erau expediate din Germania pe numele bucurestencei Laura Irene Perlitz. Femeia a declarat ca pachetele i-au fost trimise de sotul e, Robert Perlitz, cetatean german, sustinind ca ele contin bunuri personale dobindite de ea in timpul casatoriei. La control insa, vamesii au descoperit in colete o luneta pentru pusca cu infrarosu, cinci incarcatoare pentru pistol, patru cartuse de calibrul noua milimetri, un cartus de calibrul 38 de milimetri special cu alice pentru pistol. Totodata, in pachete se mai aflau doua statii de emisie-receptie marca Sony de 40 de amperi, sase dozimetre pentru masurarea radiatiilor, o carte folosita ca ascunzatoare pentru pistol, un aparat pentru masurarea radioactivitatii, un aparat de comunicatii, un detector de radiatii, o minicamera de filmat, doua tuburi de oxigen cu masca si doua statii de emisie-receptie. Toate bunurile au fost confiscate de vamesi, care au predat cazul politistilor.
Expeditorul coletelor cu armament – cautat in cazul unui prejudiciu de miliarde de lei
Expeditorul celor 63 de colete descoperite de vamesii de la biroul vamal Gara de Nord, Robert Perlitz, este cautat de politistii romani pentru ca a prejudiciat statul cu peste zece miliarde de lei, informeaza surse din politie. Pe 11 iulie, avocata Ana Milea a fost trimisa in judecata pentru ca i-ar fi ajutat pe Robert Perlitz si pe asociatul acestuia sa tranzactioneze ilegal certificate de actionar achizitionate de pe piata neorganizata, prin intermediul unor societati de valori mobiliare fictive. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, tranzactionarea a fost efectuata in perioada mai 1997-iunie 1999, de catre Alexandru Georgescu si Robert Perlitz, administratori ai SC BSP Brokers SA (societate de valori mobiliare), cu incalcarea prevederilor legale. Cei doi erau acuzati ca si-au insusit o mare parte din sumele investite de persoane fizice si juridice pentru vinzarea-cumpararea de valori mobiliare, producindu-le astfel un prejudiciu de peste zece miliarde de lei. Procurorii sustineau ca Georgescu si Perlitz i-au cooptat pe avocatul Ana Milea – care ar fi intocmit in fals mai multe documente, pe inginerul Marian Lica acele care a evidentiat pe suport informatic documentele contabile, precum si alte doua persoane, care ar fi falsificat documentatia.
Dosarul a fost trimis spre solutionare Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti. Numele lui Robert Perlitz a mai aparut, in decembrie 1996, in contextul repatrierii a 17 marinari romani ramasi intr-un port brazilian, fara mijloace de subzistenta. Alaturi de companiile Aguagaz si BSP Brokers, Robert Perlitz a garantat Directiei Consulare a Ministerului Afacerilor Externe ca vor suporta contravaloarea cheltuielilor de repatriere a 17 marinari romani blocati in portul brazilian Belem. Directorul BSP Brokers, Marian Tescaru, declara la acea data, ca toate cele trei parti mentionate sint gata sa suporte cheltuielile aferente repatrierii celor 17 si ca au facut chiar rezervari timp de citeva zile consecutiv la compania de transport aerian Alitalia. Armatorul israelian Joshua Waldhorn a angajat 17 marinari romani pentru a reconditiona vasul Brittany I. Waldhorn a disparut cu citeva luni in urma, fara sa mai plateasca marinarilor romani drepturile banesti cuvenite, iar acestia au ramas la Belem fara mijloace de subzistenta, traind din mila publica.