8.7 C
Craiova
miercuri, 14 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateUn gorjean anchetat de Securitate vrea sa dea in judecata SRI

Un gorjean anchetat de Securitate vrea sa dea in judecata SRI

• Constantin Tapus, din Tirgu Jiu, incearca de doi ani sa ii dea in vileag pe ofiterii fostei Securitati, care l-au anchetat in 1988 • Demersurile in instanta ale gorjeanului au ramas fara ecou, fiind „inabusite“ de doi judecatori craioveni • Constantin Tapus a pierdut la Curtea de Apel din Craiova atit procesul cu Ministerul Justitiei, cit si cu Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati • Cu toate ca dosarul pe care i l-a facut Securitatea contine 17 file, judecatorii nu au „reusit“ sa le observe si au luat in considerare o adresa a SRI in care se consemneaza negru pe alb ca „nu au fost identificate documente care sa ateste retinerea sau cercetarea petentului“ • Daca nu va cistiga in Romania, Constantin Tapus se va lupta cu Ministerul Justitiei, CNSAS si cu SRI la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg

Unul dintre primii romani care si-au vazut dosarul de la Securitate si care au aflat numele persoanelor care l-au turnat, dar si pe cel al ofiterilor care l-au anchetat este gorjeanul Constantin Tapus. Acesta este si primul roman care a dat in judecata Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati (CNSAS) pentru refuzul deconspirarii fostilor ofiteri ai Securitatii. Imediat ce si-a vazut dosarul, Constantin Tapus, de 46 de ani, de meserie electrician, a incercat sa isi faca dreptate si sa isi ceara drepturile legale. Barbatul s-a adresat atit Comisiei pentru constatarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista, din Ministerul Justitiei, cit si CNSAS. Cu toate ca o mare parte din munca pe care ar fi trebuit sa o faca ambele institutii o realizase deja Constantin Tapus, demersurile sale s-au mutat pe rolul instantelor de judecata. Ambele procese au fost insa pierdute, iar Constantin Tapus a ramas sa priveasca rapoartele redactate de oamenii care l-au anchetat si batut.

Nici o sansa in Romania

In anul 2002, Tapus a depus la Comisia pentru constatarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista, din Ministerul Justitiei, o cerere in care solicita recunoasterea calitatii de luptator. Tapus considera ca s-ar fi incadrat in conditiile prevazute in OUG nr. 214/99, intrucit a fost cercetat de Securitate si a avut si de suferit la locul de munca de pe urma anchetelor in care a fost tirit. Opinia lui Constantin Tapus este sustinuta si de rapoartele intocmite de ofiterii care

l-au anchetat. Comisia din Ministerul Justitiei a raspuns cererii formulate de Tapus in 2002, in februarie 2004, respingind-o. Gorjeanul a dat in judecata comisia respectiva, iar procesul a intrat pe rolul unei instante din Tirgu Jiu, fiind preluat ulterior de judecatorii Curtii de Apel din Craiova. Constantin Tapus a cerut sa faca proba testimoniala, solicitind judecatoarei Dorina Ungureanu sa ii audieze ca martori in proces pe Danut Marinescu, fost capitan de securitate, si pe Gheorghe Enoiu, fost maior si ofiter cercetare penala din cadrul fostei Securitati.

Documente care se contrazic

Barbatul declara ca judecatoarea Dorina Ungureanu nu a avut curajul sa ii faca dreptate si a lasat totul pe seama unui for superior, in speta Inalta Curte de Casatie si Justite, unde a si fost trimis recursul. Unul dintre principalele documente pe care s-a bazat decizia judecatoarei a fost o adresa expediata de SRI Ministerului Justitiei. Conform actului din 8 august 2003, Serviciul Roman de Informatii mentioneaza despre Constantin Tapus urmatoarele: „…va facem cunoscut ca, in urma verificarilor efectuate in materialele de arhiva preluate de la fostele organe de securitate, nu au fost identificate documente care sa ateste retinerea sau cercetarea petentului.“ Documentul poarta stampila UM 0362 Bucuresti si este semnat de comandantul unitatii. De precizat ca in dosarul pe care

l-a avut in fata, judecatoarea Ungureanu avea la dispozitie 17 note si rapoarte informative, unele semnate de ofiterii Marinescu si Enoiu. Un astfel de exemplu este „Raportul cu propunere de atentionare a numitului Tapus Constantin“, din 27.07.1988, aprobat de seful Securitatii Gorj, colonel Bucura Vasile si semnat de ofiterii Pinta, Enoiu si Marinescu. Raportul a fost obtinut de Constantin Tapus in baza unei cereri adresate CNSAS. De altfel, pe act se afla stampila CNSAS, Serviciul Arhiva si data de 13.07.2001. Iata la ce face referire raportul care are caracter strict secret.

„…Tapus Constantin a comentat ostil stirile transmise de postul de radio «Europa Libera» la locul de munca, cu privire la unele masuri intreprinse pe plan intern si extern. In procesul cercetarii, Tapus Constantin a recunoscut fapta…“

„Voi da SRI in judecata!“

In procesul cu CNSAS, Constantin Tapus a pierdut tot la Curtea de Apel din Craiova. In clipa in care a vazut ca nu are nici o sansa, gorjeanul a cerut CNSAS sa verifice daca Vasile Catana, judecatorul care il judeca, a fost informator al Securitatii. La putin timp, CNSAS i-a comunicat lui Tapus ca nu ii mai poate raspunde la cerere, intrucit judecatorul nu mai este persoana publica. Ce se intimplase, de fapt? Judecatorul Catana a iesit in mod subit la pensie. „Am pierdut ambele procese. Judecatoarea Ungureanu nu a avut curajul sa dea alta decizie si a lasat totul in seama superiorilor ei. Procesul cu Ministerul Justitiei a ajuns la Inalta Curte de Casatie, unde eu cred ca o sa cistig 100%. Daca nu, voi continua la Strasbourg. E dreptul meu constitutional sa apelez la proba testimoniala si mi s-a refuzat. Marinescu este si acum in SRI, Enoiu se ocupa de o firma de paza. Asta m-a batut la ancheta. I-am chemat in instanta sa spuna ce au facut. Judecatorilor le-a fost frica sa ia o decizie: unul a iesit la pensie, iar altul s-a spalat pe miini. Voi da SRI in judecata. Eu sint in posesia dosarului pe care mi l-a facut Securitatea. Este si microfilmat. Cum pot sa spuna ca nu exista documente, cind eu le-am luat de la CNSAS? Voi solicita si despagubiri corespunzatoare. Acesti securisti care m-au anchetat exista, ma intilnesc cu ei pe strada. Dosarul meu exista, iar mie judecatorii mi-au spus cind am cerut proba cu martori: «Credeti ca o sa vina? Pai, ce o sa spuna?». Nu stiu la cine sa mai apelez! Te lupti cu un sistem!“, a declarat Constantin Tapus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS