15 C
Craiova
vineri, 18 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCNAS: Pacienţii cronici beneficiază de 2 consultaţii pe lună

CNAS: Pacienţii cronici beneficiază de 2 consultaţii pe lună

Unii medici din policlinici susţin că, pentru luna iulie, nu li se mai decontează două consultaţii pentru asiguraţii cu boli cronice, aşa cum s-a procedat pînă acum, ci numai una, în schimb Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) spune că nu s-a modificat legislaţia în acest sens.
Reprezentanţii CNAS critică protestul medicilor, la o lună de la intrarea în vigoare a contractului-cadru, pus în dezbatere publică mai multe luni.
„La elaborarea noului Contract Cadru şi a Normelor de aplicare  au fost invitaţi reprezentanţii medicilor din specialităţile clinice din România, precum şi reprezentanţii colegiului Medicilor din România . Ei au fost consultaţi în procesul de elaborare a actelor normative, aşa cum prevede Legea 95/2006.
De altfel, normele au fost publicate pe site-urile MS şi CNAS şi au fost în dezbatere publică  timp de 30 de zile înainte de a fi adoptate.
Facem precizarea că şi vechile norme  de aplicare ale  Contractului –  cadru prevedeau  o consultaţie pe lună  sau sau pe trimestru în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice,  în funcţie de decizia medicului specialist.
De asemenea, atât vechile norme cât şi noile norme de aplicare ale Contractului – cadru prevăd că asiguraţilor cu diagnostic deja confirmat, la externarea din spital, li se mai pot acorda maxim două consultaţii în ambulatoriu în cadrul aceleiaşi luni în care au fost internaţi în spital.
În cazul în care afecţiunea se acutizează, pacientul se poate prezenta la medicul din ambulatoriul de specialitate, la recomandarea medicului de familie, chiar dacă a beneficiat de o consultaţie în acea lună  ca pacient cronic cu schema terapeutică bine stabilită.
Singura modificare adusa de noile norme este reţeta fracţionată pentru pacienţii cronici. Reţeta poate fi emisa pe 60 sau 90 de zile iar pacientul o poate ridica lunar.
O modificare foarte importantă adusă de noile norme este faptul că acum şi medicii de specialitate pot să prescrie reţeta pentru tratamentul necesar  pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, pentru afecţiunile cronice.
Înainte de stabilirea unui diagnostic de boală cronică, pacientul respectiv merge la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate pentru o boală acută sau subacută, beneficiind de un număr mai mare de consultaţii pe lună, pentru a se stabili  diagnosticul unei boli pentru o afecţiune cronică.
Consultaţia lunară sau trimestrială  se acordă bolnavilor cu diagnosticul unei boli cronice deja stabilit.
De altfel, în toate ţările din lume există reglementări legate de numărul de consultaţii şi prescrieri de tratamente şi nu considerăm că acesta este un motiv ca medicii din România să plece în altă parte”, a precizat CNAS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS