23.6 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCampanie pentru drepturile pacienţilor din Dolj

Campanie pentru drepturile pacienţilor din Dolj

Societatea de Medicina Familiei Dolj şi Patronatul Medicilor de Familie Dolj au anunţat că se vor implica într-o acţiune de promovare a calităţii actului medical, pentru a se evita orice disfuncţionalitate în acordarea asistenţei medicale populaţiei din judeţ. Campania vizează o optimă colaborare între medicii de familie şi cei din alte specialităţi, atât din spital, cât şi din ambulatoriu, în interesul pacienţilor. Acţiunea va consta în lipirea unui afiş la fiecare cabinet de medicină de familie din Dolj, prin intermediul căruia pacienţii să fie informaţi în privinţa drepturilor pe care le au la externare sau la finalul consultaţiei din ambulatoriul de specialitate. „Vă amintim faptul că, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, suntem toţi obligaţi să respectăm prevederile actelor normative în vigoare referitoare la finalizarea actului medical propriu prin eliberarea reţetelor compensate/gratuite şi a altor documente pacienţilor asiguraţi“, este mesajul transmis de medicii de familie colegilor din spital şi din ambulatoriul de specialitate.   
Pacienţii ar trebui să ştie că, potrivit prevederilor contractului-cadru, medicul din spital are obligaţia să finalizeze actul medical, fie că l-a efectuat în Urgenţă sau pe secţie, iar aceasta implică eliberarea prescripţiei medicale potrivit calităţii de asigurat a pacientului ori, după caz, a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice suplimentare, a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă şi a scrisorii medicale. „Prima reţetă este prescrisă de medicul de specialitate la externarea din spital, pentru 30 de zile, în cazul afecţiunilor cronice, iar următoarele, de către medicul de familie. În cazul tratamentului sub 30 de zile, se eliberează reţeta de către medicul de spital. De asemenea, după externare, pacientul mai poate efectua încă două controale decontate de CAS, nefiind necesare alte bilete de trimitere de la medicul de familie“, susţin reprezentanţii Societăţii de Medicina Familiei Dolj. Aceştia mai spun că nu au dreptul să transcrie prescripţiile medicale simple şi indicaţiile de investigaţii paraclinice imediate, care sunt rezultatul unor acte medicale prestate de alţi medici, şi nici nu au voie să elibereze concediu medical în locul medicului din Urgenţă care a consultat pacientul.

Când nu este nevoie
de bilet de trimitere

Sunt şi situaţii în care pacienţii nu au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie: urgenţele medicale pentru care se adresează, direct sau cu ambulanţa, camerei de gardă sau Unităţii de Primiri Urgenţe, anumite boli pentru care se pot prezenta la medicii de altă specialitate pentru control (de exemplu glaucom, ciroză, tumori etc.) sau când solicită servicii medicale cu plată directă. Şi medicul din ambulatoriul de specialitate are obligaţia să finalizeze actul medical efectuat, prin eliberarea primei reţete medicale compensate/gratuite, conform calităţii de asigurat a pacientului (pentru 30 de zile în cazul unei boli cronice), a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice, a biletului de trimitere către alte specialităţi, a concediilor medicale sau a scrisorii medicale tip, ori prin efectuarea şi de alte controale – în cazul în care este necesar – fără a mai fi nevoie de alt bilet de trimitere de la medicul de familie.
În cazul afecţiunilor cronice, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie pentru control, se mai pot efectua încă două consultaţii decontate de CAS, iar în cazul afecţiunilor acute/subacute, se mai poate efectua un număr de consulturi în funcţie de numărul celor deja acordate de medicul de familie şi precizate pe bilet (nu se pot depăşi patru consultaţii lunare). Trebuie ştiut faptul că medicul de familie nu are voie să acorde, în cadrul unei luni calendaristice, decât o consultaţie pentru boală cronică decontată de Casa de Asigurări de Sănătate.

Campanie GdS în sprijinul pacienţilor

Şi Gazeta de Sud derulează o campanie de informare a pacienţilor asiguraţi, însă cu privire la drepturile pe care le au pe perioada internării. Aceasta se referă la obligaţiile spitalelor de a asigura bolnavilor tot tratamentul necesar rezolvării cazurilor (medicamente, materiale sanitare, investigaţii), fără ca ei să fie obligaţi să plătească pentru toate acestea în timpul internării. Afişele campaniei vor ajunge în toate unităţile medicale din Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS