11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Cred ca au existat cazuri in care oficialitati au inaintat plingeri in justitie cu scopul de a intimida presa“

„Cred ca au existat cazuri in care oficialitati au inaintat plingeri in justitie cu scopul de a intimida presa“

– Domnule ambasador, in februarie 2003, Dan Balasescu, ziarist angajat la Gazeta de Sud, a fost condamnat sa plateasca 600 de milioane de lei daune morale prefectului de Olt, Marin Diaconescu. Desi Diaconescu, in sedinta de judecata, a semnat declaratia prin care cerea 100 de milioane de lei, magistratii olteni i-au oferit de sase ori mai mult. Societatea Internationala pentru Drepturile Omului a tras un semnal de alarma in legatura cu acest caz. Ziaristul a trimis memorii la toate institutiile abilitate, inclusiv la Presedintie si Ministerul Justitiei, insa acestea au fost ignorate. Acum, Dan Balasescu este condamnat de judecatorii romani si asteapta executorii sa-i bata la usa in orice clipa. Ce credeti ca mai este de facut?

– Am auzit de acest caz, insa nu sint la curent cu toate detaliile. Cred ca, atunci cind devii o persoana publica, trebuie sa ai „pielea groasa“, trebuie sa intelegi ca oamenii te vor critica, deoarece nu inteleg ceea ce ai facut, sau chiar ai facut ceva nepotrivit. Cred ca jurnalistii ar trebui sa scrie cu responsabilitate, sa verifice faptele, insa ar trebui, de asemenea, sa poata sa isi publice articolele fara sa se teama. Cred ca au existat cazuri in care oficialitati au inaintat plingeri in justitie cu scopul de a intimida presa, iar acesta este un lucru care in sistemul american nu ar fi tolerat. Noi avem un sistem mai dezvoltat de relatii intre mass-media si autoritatile guvernamentale. Voi analiza acest caz, deoarece este ilogic ca un judecator sa fi luat o asemenea hotarire.

– Unii repreze ntanti PSD sustin ca, prin declaratiile dumneavoastra despre coruptia din Romania, faceti mai mult rau decit bine din cauza ca intinati imaginea tarii noastre. Cum interpretati aceste afirmatii?

– Ma aflu aici pentru a reprezenta tara mea, nu pe a voastra. Reprezint sentimentele si opiniile administratiei Bush si ale multor persoane de la Capitoliu. Sintem in relatii bune cu Romania, ne dorim acest parteneriat, care s-a imbunatatit enorm de la venirea mea in Romania, lucru de care sint mindru. Insa, noi sintem un stat care crede in lege, sintem un stat care crede in valorile democratice, sintem un stat care crede in principii. Stim ca Romania este in tranzitie si ca au trecut doar 14 ani de la caderea comunismului, insa toate apelurile pe care le-am facut, atit in public, cit si in particular, au fost focalizate asupra necesitatii de a rezolva anumite probleme, pentru a implini telurile pe care spuneti ca le urmariti. Romania vrea sa fie un partener mai apropiat al Statelor Unite, sa fie membra a Uniunii Europene, si – sper – doreste cresterea nivelului de trai al cetatenilor sai. Sper, de asemenea, ca Romania doreste ca tinerii sa ramina in tara, si nu sa plece la munca in strainatate. Acest lucru poate fi realizat numai daca veti construi o tara bazata pe puterea justitiei. Eu nu incerc sa aduc atingere reputatiei tarii. Incerc doar sa va ajut sa faceti citiva pasi inainte. Guvernul american a oferit foarte mult sprijin in probleme cu privire la coruptie si la aplicarea legii, iar centrul pe care l-am inaugurat astazi reprezinta un exemplu perfect al acestui lucru. Incercam sa va ajutam in probleme cu care se confrunta orice tara aflata intr-un proces major de tranzitie. Nu cred insa ca putem face asta daca nu sintem sinceri.

– Comisarul European Guenther Verheugen l-a informat pe Adrian Nastase ca guvernul nu a reusit sa indeplineasca toate cerintele politice pentru aderarea la Uniunea Europeana. De asemenea, Romania risca sa piarda ajutoarele financiare europene si din partea Statelor Unite, din cauza incapacitatii guvernului de a elimina coruptia. Care credeti ca este cauza acestei incapacitati?

– Nu sint de acord cu premisa de la care porniti. Nu cred ca scrisoarea lui Verheugen a fost publicata inca, insa stiu despre ce este vorba din discutiile de la Bucuresti. In scrisoare nu se spune ceea ce Daily Telegraph pretinde ca acest document releva. Dupa parerea mea, scrisoarea nu spune ca ati esuat, ci doar ridica intrebari referitoare la chestiuni specifice adoptiilor. Dar, oricum, cred ca Romania mai are multe de facut pentru a intra in Uniunea Europeana, iar acesta este un lucru evident pentru toata lumea. Guvernul spune asta, asa ca nu este o surpriza. Din cite stiu eu, Uniunea Europeana nu a luat o decizie si nu a emis un punct de vedere oficial care sa indice ca nu veti mai putea sa aderati la UE. Dimpotriva, UE continua sa colaboreze foarte activ cu autoritatile romane pentru incheierea capitolelor de negociere ce au mai ramas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS