Gazeta de Sud publica, in urma cu aproximativ doua luni, o ancheta despre un abuz in serviciu de care se facea vinovata Primaria Bals. Era vorba de 50 de locuinte sociale, care au fost vindute, desi legea prevede clar ca acestea nu pot fi decit inchiriate. Avind ca motivatie lipsa fondurilor de amenajare, prin hotarire de consiliu local – luata ulterior vinzarii!-, cele 50 de garsoniere au fost instrainate. Datorita GdS, abuzul a ajuns la urechile prefectului de Olt, care a sesizat Consiliul Local Bals, cerindu-i sa reanalizeze hotarirea de vinzare. La doua luni de la vinzare, aceasta a fost anulata. Cele 50 de garsoniere au redevenit sociale, cumparatorii urmind sa-si primeasca inapoi banii, luati abuziv de primarie. Ba mai mult, vor minca o data pe zi gratis.
Proiectul de cumparare a celor 50 de garsoniere – situate la parterul fostului camin de nefamilisti al SMR Bals – a fost aprobat in septembrie 2002, prin hotarirea nr. 67 a consiliului local. Potrivit articolului 2 al hotaririi, se prevedea ca „aceste garsoniere sa fie amenajate ca locuinte sociale, cu finantare externa PHARE“. In schimbul sumei de 9.130.775 de lei pe garsoniera, primaria a achizitionat de la proprietar – un patron din oras – camerele, urmind sa le reabiliteze cu banii din finantare.
In 2003 insa, locuitorii Balsului, mai ales nevoiasii care facusera dosar la primarie pentru solicitarea unei locuinte, au fost anuntati de la primarie ca respectivele garsoniere nu vor mai fi inchiriate, ci vindute. Suma care li se propunea pentru a deveni proprietari a fost de 12.663.000 de lei, din care trebuia sa achite un avans de un milion, apoi, timp de un an, rate lunare de un milion de lei. Imediat s-au gasit cumparatori: aceiasi nevoiasi, fara venituri mari sau chiar fara loc de munca, pensionari, bolnavi, care au crezut insa ca avantajele de a fi proprietari sint mai multe. Au achitat avansul si si-au luat in primire „noile“ case, fara a sti ca de la consiliul local nu se aprobase actul de vinzare.
Acesta a venit mai tirziu, prin luna septembrie, avind urmatoarea precizare: „Din sumele incasate de la cumparatori, se vor efectua platile necesare: de cumparare – 9.130.775 de lei, 650.000 de lei – carte funciara si documentatie, 280.000 de lei – numar cadastru, 2.000.000 de lei – bransament si contorizare si 602.225 de lei – reparatii coloane menajere“.
Primaria Bals a vindut cu succes cele 50 de garsoniere sociale, desi legea interzice acest lucru. Este adevarat ca la pretul unei masini de spalat insa, asa-zisa locuinta nu facea nici jumatate din suma. Sau, cum spun noii proprietari, facea mai putin decit o baraca din placaj, in cimp.
„Am bagat 15 milioane dintr-un foc, numai in reparatii: nu aveam closet, nici robineti, nici usi, nici ferestre. Nu cred ca poate sa-si imagineze cineva cum aratau incaperile. Aveam doar gratii la ferestre si excremente de mita… Curent nu avem – ne promit din iunie ca ne dau; apa, abia dupa ce am reparat noi conducta. De caldura nu mai vorbesc. Daca ar fi lumina, am pune si noi un resou…“, a spus Ilie Ciobanu, unul dintre locatarii blocului G 5.
Impreuna cu sotia, cei doi copii si o cumnata, barbatul a cumparat de la primarie nu o camera, ci doua, sa faca, zice el, o casa adevarata.
Hotarire ilegala anulata de sus
In fata reporterilor GdS, atit primarul, cit si viceprimarul au negat la vremea aceea orice ilegalitate a actului de vinzare. „Nu stiu, nu m-am ocupat eu. Vicele stie“, a aruncat primarul Vitalie Stanciu mingea in ograda vecinului. Ilie Diaconescu, viceprimarul Balsului, nu avea nici el un raspuns lamuritor. Aducind argumente de genul „nu puteam sa-i las sa doarma in strada“, Domnia sa incerca sa convinga ca, in lipsa finantarii PHARE, trebuia sa gaseasca o cale ca garsonierele sa adaposteasca oameni. Si a gasit-o: sa le vinda. Bineinteles ca nu si-a amintit sa se fi luat aprobare pentru ele dupa ce le-a vindut, spunind ca, in mod cert, o sedinta a fost, in care sa se discute. In tot cazul, vinzarea garsonierelor a fost legala, iar primaria nu-si asuma nici o vina.
Dupa doua luni de la demararea anchetei, lucrurile s-au schimbat pe ici pe colo, adica prin punctele esentiale. Si asta, numai dupa ce Prefectura Olt, prin prefectul Marin Diaconescu, a sfatuit „frateste“ Consiliul Local Bals, in speta pe viceprimarul Ilie Diaconescu, sa reanalizeze hotarirea din septembrie. Si sa o schimbe.
„Prefectura a returnat hotarirea din septembrie consiliului local spre analiza. A fost anulata in noiembrie. Garsonierele sint locuinte sociale“, revine viceprimarul asupra declaratiei de acum doua luni.
Se vor inapoia milioanele cu virf si indesat
Intre timp, au fost aprobate si fondurile PHARE care au „impins“ primaria la acte ilegale. Pina la sfirsitul lunii ianuarie 2004, se asteapta cele 164.000 de euro, pentru amenajare.
„40% din fonduri vor fi folosite pentru reparatii, zugravit, apa calda, energie electrica, tot ce inseamna amenajare de locuinta. Cu restul de 60% se va achizitiona mobilier, se vor amenaja grupurile sanitare cu chiuvete, closete si cu ce mai este nevoie. Proiectul va dura un an si opt luni si prevede asigurarea gratuita a asistentei sociale. Noi, primaria, intentionam sa le oferim locatarilor si o masa gratuita pe zi. Deocamdata, aceasta este in stadiu de proiect. Ramine sa vedem deca va fi aprobata.
Cit priveste abuzul de care s-a facut vinovata Primaria Bals, acesta va fi „corectat“, precizeaza Ilie Diaconescu.
„Cele 116 milioane primite de la cei care au achizitionat garsonierele vor fi inapoiate „cumparatorilor“, de la bugetul local, in cursul anului urmator. Avind in vedere ca din cei 50 de proprietari, vreo 45 intrunesc conditiile primirii unei locuinte sociale, acestia vor ramine in blocul G 5 si vor locui gratis. Pentru cele patru sau cinci familii, primaria se angajeaza sa le asigure locuinte“, declara viceprimarul Balsului, convins ca o asemenea fapta ii sterge pacatele.