23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalIşalniţa - şi bogaţii au probleme

Işalniţa – şi bogaţii au probleme

Cea mai bogată comună din Dolj, condusă de cel mai longeviv primar al judeţului, are parte de hoţi, câini vagabonzi şi apă nepotabilă

Graţie veniturilor de pe urma Combinatului Chimic, Işalniţa are aproape toate uliţele asfaltate, iar majoritatea locuitorilor au apă curentă, gaze şi canalizare. Dar acolo unde sunt bani publici mulţi, sunt şi multe interese şi tensiuni, care au ieşit la iveală şi la întâlnirea organizată luni la Işalniţa, de Gazeta de Sud, în cadrul campaniei „Fii vocea comunei tale!“.
În sala de festivităţi a Şcolii cu clasele I-VIII „Eliza Opran“ din Işalniţa s-au prezentat în faţa localnicilor, în calitate de gazde, primarul Eugen Bălan, care ocupă această demnitate publică încă din 1990, şi mai tânărul viceprimar Ovidiu Flori. Oaspete de onoare la această întâlnire a fost prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, care a venit însoţit de doi consilieri juridici ai prefecturii – Marian Mirea şi Gabriela Mărculescu, dar şi de Ileana Şerban, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj.

Parc de agrement în ograda bisericii

Prima problemă a fost ridicată de Oprişan Uşurelu, care a solicitat sprijinul prefectului pentru aducerea unor investitori pe terenurile din spatele fostului supermarket Pic şi al VGB, unde mai mulţi săteni au fost împroprietăriţi. „Avem acolo toate utilităţile, vă rugăm să ne daţi o mână de ajutor ca să aducem acolo investitori“, a spus Uşurelu. „Veţi primi tot concursul nostru“, i-a promis prefectul de Dolj, menţionând că va solicita tuturor primarilor din judeţ să-i prezinte oportunităţile pentru eventualii investitori.
Marcel Liveanu a ridicat problema reţelei de canalizare, ce nu a ajuns încă pe strada Bisericii, dar şi a necesităţii unui loc de joacă pentru copii în aceeaşi zonă. „În prima etapă n-a fost inclusă pentru canalizare şi strada Bisericii. Intenţionăm să extindem canalizarea, în această a doua etapă urmând să fie inclusă şi strada Bisericii. În acest sens am depus un proiect prin PNDI (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii – n.r.). Dacă finanţarea proiectului nu se aprobă, vom face investiţia cu fonduri proprii“, i-a explicat viceprimarul Flori.
Şi Ion Tărgaşu a insistat pe problema extinderii canalizării: „Eu stau în Branişte şi vreau să ştiu precis când începe această a doua etapă de canalizare?“. „Nu ştim nici noi precis. Anul acesta, cu siguranţă, vom primi răspunsul cu privire la finanţarea acestui proiect“, a răspuns edilul.
Cât despre locul de joacă, vicele a precizat: „Există discuţii cu parohia, care are nişte terenuri pe care am dori să investim. Am vorbit şi cu Mitropolitul Olteniei să facem o investiţie pe cele două hectare de teren din grădina bisericii, unde am vrea să facem un parc de agrement şi un loc de joacă pentru copii. Avem deja un studiu de fezabilitate în această privinţă, însă rămâne de rezolvat problema situaţiei juridice a terenului, pentru că nu putem investi pe un teren care nu e al nostru“.
Altă problemă ridicată de mai mulţi săteni se referă la câinii fără stăpân. „Cei din Craiova vin şi dau drumul la noi, la Işalniţa, la maşini întregi de câini. La intrarea în şcoală sunt câte 10-15 câini, care sunt un mare pericol pentru copii“, a spus Ion Gigi Tănase, solicitând prefectului ajutorul în această privinţă. „Nu sunt câinii noştri, se cunoaşte că sunt din Craiova, pentru că au cercei în urechi“, a explicat şi primarul Bălan. În această privinţă, prefectul Giugea n-a spus decât că „este o problemă la nivel naţional cu aceşti câini“.

Furturi sunt, poliţişti nu prea

Cea mai mare supărare a lui Marcel Liveanu se referea la avalanşa de furturi şi la nepăsarea poliţiştilor din comună: „Ne-au disperat furturile, iar poliţia din Işalniţa parcă nici nu există. Toată ziua joacă table sau şah, iar dacă te duci la ei, poliţiştii te iau la mişto. Când să constate că am fost furat, mă cheamă să-mi ia declaraţie şi, în loc să scrie ce s-a întâmplat, mă întreabă «cine au fost tac-tu şi maică-ta?»“.
Şi alţi cetăţeni au confirmat furturile din gospodăriile de la Işalniţa. „S-au furat până şi capacele de la canalizarea care nici măcar n-a fost dată în folosinţă. Am fost nevoiţi să le sudăm ca să scăpăm de acest fenomen. Dacă furturile de capace sau din gospodării vor continua, vom fi nevoiţi să montăm camere de supraveghere pe străzi, ca să monitorizăm localitatea şi, în primul rând, ieşirile din comună“, a precizat viceprimarul Ovidiu Flori.
Fără să nege numărul mare de furturi, primarul Eugen Bălan l-a contrazis însă pe cetăţean: „Poliţia începe să-şi facă treaba. A prins deja câţiva hoţi, dar sunt minori şi nu se pot lua măsuri împotriva lor. În legătură cu atitudinea poliţiei, nu am cunoştinţă despre acuzaţiile pe care le aduceţi“.
„O să am o discuţie atât cu şeful de post, cât şi cu comandantul poliţiei judeţene, să vedem despre ce este vorba. Poliţistul e obligat să-şi facă datoria pentru că atunci când a intrat în poliţie a făcut-o ca să fie în slujba cetăţeanului“, a promis prefectul Nicolae Giugea.

Apa, eternul scandal

Mai mulţi localnici au ridicat problema apei din comună, pentru care s-au cheltuit sume enorme din bugetul local, dar la robinete nu curge decât… apă industrială. „Apa nu e potabilă, dar plătim pentru ea 2 lei/mc“, spunea Marcel Liveanu.
Povestea acestei afaceri îşi are începutul cu aproape un deceniu în urmă, când edilii din Işalniţa s-au gândit să creeze o reţea de apă. Singurul loc unde au găsit apă bună de băut era în subsolul unui teren de 3 ha care îi aparţinea… actualului deputat PSD Petre Petrescu, pe atunci vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. Împuternicit de consiliul local, primarul din Işalniţa – şi el tot pesedist – a achiziţionat respectivul teren cu 170 de milioane de lei vechi, de vreo 10-15 ori mai scump decât preţurile terenurilor agricole din acea vreme. Puţurile forate acolo nu dau însă apă potabilă.
„Am făcut puţuri de jur împrejurul localităţii, dar apa nu este bună de băut. Nu e vorba că terenul respectiv era al lui Petre Petrescu. Aşa s-a nimerit. Acolo era apa bună de băut, între timp n-a mai fost potabilă“, a explicat cetăţenilor primarul Bălan.
Auzind aceste explicaţii, Ileana Şerban, comisar-şef al Gărzii de Mediu Dolj, a replicat: „Ştiaţi că sunteţi la doi paşi de Combinatul Chimic şi există infiltraţii de substanţe chimice în sol; cum să vă închipuiţi că apa este bună de băut? Dacă ar fi după mine, celor care au făcut investiţia le-aş cere să suporte din buzunarul lor banii investiţi. Există o firmă care v-a dat nişte buletine de analize în care se arată că apa este potabilă? Să li se impute lor aceste investiţii, pentru că nu e vorba de o sumă minoră, ci de 120 de miliarde“.
Primarul le-a dat şi o veste bună cetăţenilor: „Avem o hotărâre de consiliu local pentru racordarea comunei la reţeaua Companiei de Apă. Când se va întâmpla – peste o lună, două, trei – nu depinde însă de noi“.

„Nu vindeţi pământul!“

Ion Dascălu l-a întrebat pe prefectul Giugea dacă măsura sancţionării celor care nu-şi cultivă terenurile nu poate fi amânată.
„Nu cred că mai sunt de actualitate aceste sancţiuni pentru terenurile necultivate“, i-a răspuns prefectul, sfătuindu-i pe ţăranii din Işalniţa să se asocieze dacă vor să aibă recolte bogate. „Producătorii pot chiar să se asocieze şi să depună proiecte, spre exemplu, pentru construirea unor depozite comune. Puteţi face multe, numai un singur lucru să nu faceţi: nu vindeţi pământurile, oricât ar părea ele de proaste, pentru că nu e momentul“, a spus prefectul.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII