32.3 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCozma: Iliescu şi Roman mi-au oferit funcţii ca să vin cu minerii

Cozma: Iliescu şi Roman mi-au oferit funcţii ca să vin cu minerii

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, ar fi susţinut într-o declaraţie din 2005, dată în dosarul Mineriadei şi pusă la dispoziţie de Asociaţia „21 Decembrie“, că Iliescu şi Roman i-au oferit funcţii publice, dacă aducea la Bucureşti mineri pentru formarea Gărzii Naţionale.
„La câteva zile după 15 iunie, am avut prima întâlnire în sediul guvernului, la o masă la care se aflau preşedintele Iliescu, primul-ministru Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi alţi reprezentanţi ai guvernului, care mi-au făcut oferta de a deveni şeful Gărzii Naţionale, în acest sens urmând ca eu să strâng în jur de vreo 100 de mineri bine făcuţi, de la toate unităţile miniere, care trebuia să vină la Bucureşti pentru a constitui Garda Naţională“, se arată în declaraţia dată de Miron Cozma, ca martor, pe 21 aprilie 2005, la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi făcută publică sâmbătă de Asociaţia „21 Decembrie“.
În acelaşi document, fostul lider al minerilor enumeră şi alte funcţii şi demnităţi publice care i-ar fi fost oferite după evenimentele din iunie 1990, dar pe care le-ar fi refuzat din cauză că îl considera pe Ion Iliescu „un fost nomenclaturist al regimului Ceauşescu“.
„Administraţia Iliescu-Roman a încercat să mă atragă în diferite feluri, oferindu-mi diferite avantaje sau funcţii. Astfel au scornit să fiu guvernator de Valea Jiului, iar Petre Roman mi-a oferit 7.000 de dolari pe lună ca să mă duc consul în Africa de Sud. În 1994, guvernul Văcăroiu şi Văcăroiu personal, care făceau parte din regimul Iliescu, mi-au oferit funcţia de ministru de interne şi, aşa cum am arătat, din cauza faptului că Iliescu era fost nomenclaturist al regimului Ceauşescu, nu puteam să accept nici una dintre ofertele regimului său“, potrivit documentului pus la dispoziţie de Asociaţia „21 Decembrie“, în care Miron Cozma mai arată că, din cauza refuzului privilegiilor, s-a ales cu dosare penale şi a fost condamnat pentru evenimentele din septembrie 1991.
Preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie“, Teodor Mărieş, a prezentat sâmbătă şi un document care conţine declaraţia unui copil de 13 ani, care a fost reţinut pe stradă în timpul evenimentelor din iunie 1990 sub pretextul că „este golan“.
Potrivit declaraţiei acestuia, aflată la dosarul Mineridei, după ce a fost bătut, a fost dus alături de alţi minori şi femei la o unitate militară din Măgurele, unde un pluton de soldaţi a simulat că îi împuşcă. „Câteva cadre ale unităţii ne-au spus tuturor reţinuţilor – bărbaţi, femei şi copii -, să ne ridicăm. În faţa noastră a venit un pluton de militari în ţinută albastră, având asupra lor pistoale-mitralieră. Un cadru le-a spus militarilor să armeze şi să ochească. Militarii au armat pistoalele-mitralieră, le-au îndreptat către noi şi au acţionat trăgaciul, neavând însă glonţ pe ţeavă. Toţi reţinuţii erau înlemniţi de groază, iar unele femei reţinute au leşinat. Militarii au plecat râzând de noi“, se arată în documentul pus la dispoziţie de Asociaţia „21 Decembrie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII