Asociaţiile de proprietari din Craiova care s-au înscris în programul local de reabilitare termică susţin că vor da primăria în judecată. Deşi a trecut mai mult de un an, autorităţile locale nu au făcut nici măcar demersurile pentru repartizarea fondurilor necesare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
După ce s-au înscris în programul de reabilitare termică a blocurilor, asociaţiile stau cu documentaţia semnată şi cu banii strânşi de la locatari. Primăria Craiova, mandatată să demareze proiectul pe plan local, nici măcar nu a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) banii necesari. Pe site-ul respectivului minister, Craiova nu apare pe lista unităţilor administrativ-teritoriale cărora le-au fost repartizate fonduri. Din cele 150 de milioane de lei pentru termoizolarea a 7.200 de apartamente începute în 2009 şi demararea lucrărilor la alte 7.200 în acest an, Craiova nu a primit nici măcar un leu. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Târgu Jiu, care a obţinut fonduri în valoare de 1.617.816,81 lei pentru reabilitarea a peste 1.050 de apartamente. În aceeaşi situaţie se găseşte Severinul, care a obţinut 5.759.221,46 lei pentru izolarea a 2.135 de apartamente. Râmnicu Vâlcea va primi 3.556.687,90 lei, iar Slatina – 9.202.010,46 lei, ca să vorbim numai de localităţile învecinate.
Primăria Craiova are în sertar 258 de contracte de mandatare, ai căror semnatari aşteaptă 50% fonduri de la bugetul de stat şi 30% fonduri de la bugetul local. „Noi am fost de acord cu reabilitarea. Am încheiat cu primarul 30 de contracte de mandatare. Avem locatari care au şi plătit 20%, adică 2.300 de lei. Oamenii vin şi întreabă periodic, fiindcă este al doilea an de când aşteaptă să-şi izoleze locuinţele, să schimbe tocăria şi conductele. Îl vom da în judecată pe primar pentru că nu a făcut nici un demers pentru alocarea fondurilor necesare“, a spus preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Brazda lui Novac, Adrian Popescu. Acesta este hotărât să-i trimită o scrisoare deschisă lui Antonie Solomon.
Cale lungă, moarte sigură
Locatarii susţin că au acceptat să se înscrie în programul de reabilitare sperând că în acest fel va scădea factura la căldură. „Iniţial, am fost de acord cu programul de reabilitare. Dar când am văzut că autorităţile nu-şi dau interesul, am renunţat. Costul este prea ridicat, perioada până la finalizarea lucrărilor este incertă, iar banii de la bugetul local şi de stat nu vin. Oamenii nu mai au încredere şi am fost nevoiţi să ne retragem documentaţia“, a afirmat preşedintele Asociaţiei nr. 5 din cartierul 1 Mai, Victor Stamin.
Deocamdată, la nivelul Primăriei Craiova, procedura reabilitării este abia la început. Până la fonduri şi la demararea lucrărilor se pare că va fi cale lungă, dacă nu se răzgândesc între timp asociaţiile de proprietari. „La începutul acestui an au fost scoase la licitaţie expertiza tehnică, auditul energetic, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie pentru reabilitarea tehnică a blocurilor de locuit, pe formula unui contract-cadru pe patru ani, în care sunt cuprinse 175 de blocuri. Deocamdată, procedura este în evaluare“, a precizat purtătorul de cuvânt al primăriei, Carmen Licu.
Procedura fiind abia la început, vor urma şi alte etape, cum ar fi: atribuirea contractului, semnarea acestuia cu o firmă, dar asta după aprobarea bugetului local pe anul în curs. Consiliul local şi asociaţiile de proprietari trebuie să aprobe toate aceste etape.
După aceste demersuri şi proceduri va urma trimiterea solicitării de finanţare către ministerul de resort în cadrul programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe.
De ce nu a făcut Primăria Craiova toţi aceşti paşi din anul 2009 este întrebarea pe care o adresează mulţi dintre locatarii înscrişi în acest program.