21.2 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriStrăinii, curtaţi pe piaţa de angajare din România

Străinii, curtaţi pe piaţa de angajare din România

Statul vrea să dea 8.000 de autorizaţii de muncă străinilor, în 2010, ca să aducă la buget 1,6 milioane de euro.

Ministerul Muncii ar putea elibera anul viitor 8.000 de autorizaţii de muncă pentru străinii care vor să lucreze în România, la fel ca în 2009, fapt ce ar putea aduce la buget 1,6 milioane de euro. Pentru eliberarea unei autorizaţii de muncă, potrivit prevederilor legale, costul este de 200 de euro, iar pentru autorizaţiile de muncă acordate studenţilor sau lucrătorilor sezonieri se plătesc câte 50 de euro. În plus, pentru lucrătorii permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi alte contribuţii prevăzute de legislaţia în vigoare, a precizat Ministerul Muncii. În acest an, guvernul a autorizat eliberarea a 8.000 de permise de muncă pentru străini, cu 67% mai puţine decât în 2008, pe fondul crizei actuale care influenţează cererile de pe piaţa muncii.

Tot mai mulţi străini vor obţine autorizaţii de muncă

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a stabilit în proiect că pot fi acordate 5.500 de autorizaţii de muncă pentru lucrători permanenţi, 1.000 pentru lucrători detaşaţi, 400 pentru sezonieri, 100 nominale, 200 pentru lucrători stagiari, 500 pentru sportivi şi 300 pentru lucrători transfrontalieri. În situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul stabilit, acesta poate fi suplimentat prin hotărâre a guvernului, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, se mai precizează în proiect. „Aceşti 8.000 de străini care ar fi încadraţi în muncă în România în baza autorizaţiilor de muncă ar reprezenta aproximativ 0,18% din numărul total al efectivului de salariaţi din economie, care, potrivit Institutului Naţional de Statistică, era de 4.480.700 de persoane, la 31 august 2009. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în scop de muncă pe teritoriul ţării noastre şi se limitează numărul lucrătorilor detaşaţi, pentru care nu se plătesc contribuţii de asigurări sociale în România“, se menţionează în Nota de fundamentare a actului normativ.
Tipurile de autorizaţii ce pot fi acordate străinilor sunt următoarele: autorizaţie de muncă pentru lucrătorii permanenţi; autorizaţie de muncă pentru lucrătorii detaşaţi; autorizaţie de muncă pentru lucrătorii sezonieri; autorizaţie de muncă pentru lucrătorii stagiari; autorizaţie de muncă pentru sportivi; autorizaţie de muncă nominală şi autorizaţie de muncă pentru lucrătorii transfrontalieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU