29 C
Craiova
marți, 22 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjObiecte din abanos la Târgul Meşterilor Populari

Obiecte din abanos la Târgul Meşterilor Populari

Cea de-a V-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România şi-a deschis porţile ieri, la Târgu Jiu. 70 de meşteri din toate zonele din ţară participă la acest eveniment. Anul acesta, târgujienii vor putea achiziţiona obiecte tradiţionale chiar şi din Africa.

Organizat de Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi Primăria Târgu Jiu, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, târgul este o manifestare de anvergură naţională, care are, potrivit organizatorilor, scopul de a conserva şi promova arta şi meşteşugurile populare româneşti. Meşterii populari provin din mai multe judeţe precum Cluj, Mureş, Argeş, Hunedoara, Gorj, dar şi din alte zone etnofolclorice din ţară. Creaţiile artiştilor au fost expuse spre vânzare în centrul oraşului Târgu Jiu, pe strada Victoriei. Meşterii au adus costume populare tradiţionale din zonele din care provin, sculpturi în lemn, ţesături, bijuterii, produse artizanale, jucării din lemn, goblenuri, ceramică, produse alimentare, mai ales turtă dulce pentru cei mici.

Descoperă tradiţia şi natura

Marin Collins are 40 de ani şi este originar din Camerun. În urmă cu 20 de ani, meşterul popular a ajuns, cu ajutorul naşului său, care este român, în Bucureşti. De atunci, pe ambele ţări le iubeşte la fel. Africanul a poposit pentru prima dată în viaţa sa la Târgu Jiu, la Târgul Meşterilor Populari şi vrea să trezească în gorjeni dorinţa de a cunoaşte tradiţiile din patria sa, Camerun, aşa cum şi el le-a învăţat pe cele din România. „Standul meu se numeşte «Descoperă tradiţia şi natura». Am expus ceea ce au lucrat şi alţii, nu numai eu, aşa că am adus la Târgu Jiu obiecte făcute de meşteri din Nigeria, Mali şi Camerun. Avem obiecte din lemn negru de abanos, din piele de crocodil, mahon, paduc, bijuterii din pietre semipreţioase, produse naturale. Sunt acasă în România. Tot ce am în viaţă este aici. Locuiesc cu familia la Bucureşti şi avem un magazin unde comercializăm aceste obiecte“, a spus Marin Collins.

Meşterii gorjeni, îndrăgostiţi de tradiţie

Anul acesta, la târg participă şapte meşteri populari din judeţul Gorj. Printre ei se numără Maria Dinoiu şi Ion Rătezeanu, doi dintre cei mai „de tradiţie“ meşteri. Maria Dinoiu este o ţesătoare din Polovragi, care spune că în obiectele pe care le face pune o parte din sufletul său. Ea este una dintre prezenţele obişnuite ale manifestărilor de acest gen: „Pentru a putea ţese e nevoie de multă îndemânare, talent şi dăruire pentru că în fiecare ţesătură sau costum popular este pusă o parte din sufletul celui care confecţionează. Costumele populare din această zonă, covoarele şi scoarţele păstrează şi acum, după sute de ani, motivele şi tradiţiile neamului românesc. Am învăţat de la mama această meserie, iar ea – de la bunica, pentru că la noi se păstrează şi acum obiceiul zestrei pentru fetele ce sunt de măritat, iar costumul popular, scoarţele şi covoarele fac parte din lada de zestre pe care fata o primeşte de la părinţi“, a spus Maria Dinoiu. Ion şi Ionica Rătezeanu sunt ultimii olari din Găleşoaia, dar de ceva vreme s-au mutat la Târgu Jiu. „Este greu. Lumea preferă plasticurile, deşi nu sunt sănătoase. Prea puţine femei mai gătesc sarmale în oale de pământ, iar mulţi tineri nici nu ştiu cât de gustoasă este mâncarea din oale de lut. Fie ce o fi, noi nu ne lăsăm de această tradiţie“, a spus, cu amărăciune, Ionica Rătezeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS