34.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriAdresa care completează legea

Adresa care completează legea

Serviciul de Gospodărie Comunală şi Protecţia Mediului din cadrul primăriei bombardează asociaţiile cu adrese prin care le cere să nu aprobe craiovenilor debranşarea de la sistemul local de furnizare a energiei termice fără avizul Regiei de Termoficare.

Primăria Craiova a început să bombardeze cu adrese asociaţiile de locatari, care, în viziunea celor mai mulţi preşedinţi, dar şi proprietari, au un conţinut cel puţin stupid. Aceştia sunt avertizaţi că nu au voie să avizeze „debranşarea şi scoaterea de la plata energiei termice consumate fără aprobarea Regiei Autonome de Termoficare“ a proprietarilor. Dar există o lege în domeniu (nr. 325/2006), un ordin al ANRSC şi chiar o hotărâre a Consiliului Local Craiova, iar preşedinţii de asociaţii ştiu foarte bine că nu au voie să dea aprobări de debranşare de la sistemul de furnizare a energiei termice a oraşului fără încheierea unui proces-verbal, la care este prezent chiar şi un reprezentant al Regiei de Termoficare Craiova. Pe de altă parte, debranşarea se face chiar de către angajaţii distribuitorului de agent termic al oraşului. „Este o aiureală, pentru că este un cadru legal în privinţa debranşărilor. Apoi se întocmeşte un dosar în care, printre alte aprobări şi acte, este un proces-verbal încheiat chiar în prezenţa unui reprezentant al Termoficării. Nu văd rostul acestor adrese. Poate că s-au întâmplat anumite nereguli pe la unele asociaţii, s-au făcut reclamaţii şi s-a ajuns aici. La Uniune nu a venit nimeni să reclame acest fapt“, a spus preşedintele UJALP, Dan Remus.
Aceeaşi nedumerire o au şi preşedintele Asociaţiei nr. 2 Brazda lui Novac, Dumitru Mihai, care încerca să găsească lămuriri la Regia de Termoficare, şi preşedintele Asociaţiei nr. 5 din cartierul 1 Mai, Victor Stamin. „Eu le-am rupt pentru că mi-am dat seama că este o tâmpenie. Cum să faci debranşare fără aprobare? Dar s-au trezit unii din primărie şi, ca să demonstreze că muncesc cu spor, probabil s-au pus pe redactat adrese“, a spus Stamin.
Reacţiile reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari sunt îndreptăţite, mai ales că, în urmă cu câteva săptămâni, şeful altui serviciu al primăriei declara că nu poate să trimită asociaţiilor toate actele necesare demarării programului de reabilitare din lipsă de hârtie. În schimb, la Serviciul Gospodărie Comunală şi Protecţia Mediului există hârtie din belşug, dacă ar fi să judecăm după adresele trimise celor 400 de asociaţii din Craiova.
În replică, reprezentanţii primăriei, prin purtătoarea de cuvânt, declară că au trimis aceste adrese pentru că „primăria este proprietarul reţelei de termoficare. Regia de profil subordonată consiliului local este cea care administrează reţeaua“.

Conţinut

Ţidula sună aşa: „În conformitate cu Legea Serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, cu Ordinul nr. 91/2007 al ANRSC şi cu Regulamentul Serviciului de alimentare cu energie termică aprobat prin HCL nr. 240/2009, vă solicităm să nu mai aprobaţi debranşarea şi scoaterea de la plata energiei termice consumate fără aprobarea Regiei Autonome de Termoficare. Vă atenţionăm să ne daţi în scris orice debranşare fără autorizaţie şi orice modificare ilegală a instalaţiilor interioare de alimentare cu energie termică“. Aceasta poartă semnătura primarului, a şefului de serviciu Marius Bărcan, a adjunctului Nicu Tuţu şi este întocmită de Gabriel Roşca.

Litera legii

Condiţiile de debranşare de la sistemul de furnizare a energiei termice se regăsesc în Legea nr. 325/2006 a Serviciului public de alimentare cu energie termică. La articolul 30, alineatul 1, se definesc clar condiţiile în care se poate face debranşarea. Locatarii interesaţi au nevoie, în primul rând, de acordul scris al asociaţiei de proprietari. În acest scop asociaţia va hotărî, o singură dată, printr-o adunare generală, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească proprietarii ce doresc să se debranşeze de la instalaţia de încălzire a blocului, astfel încât interesele de proprietate ale celorlalţi oameni din imobil să nu fie afectate. În al doilea rând, trebuie acordul vecinilor de apartament (sus, jos, stânga, dreapta), care se poate da direct pe cererea aprobată de preşedintele asociaţiei de proprietari, şi anunţarea, în scris, a furnizorului local de căldură înainte cu 30 de zile.
Condiţiile pe care le pot impune asociaţia şi, în special, vecinii de apartament sunt: realizarea unei surse proprii de încălzire şi preparare a apei calde cu instalaţii şi echipamente reglementate legal pe piaţa românească potrivit normelor ISCIR; contorizarea proprie pentru consumul de gaze naturale utilizate pentru încălzirea apartamentului şi pentru prepararea apei calde; contorizarea proprie pentru consumul de apă rece pentru toate instalaţiile aferente proprietăţii; evacuarea corespunzătoare a reziduurilor toxice rezultate din arderea gazelor naturale.
Dacă proprietarul îşi asumă şi respectă aceste condiţii, asociaţia şi vecinii nu vor fi afectaţi şi nu au nici un motiv obiectiv şi legal să refuze cererea proprietarului care doreşte să se debranşeze. Debranşarea se face, în afara sezonului rece, pe bază de cerere-angajament scrisă către preşedintele asociaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU