27.6 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalEi sunt propriii lor studenţi

Ei sunt propriii lor studenţi

Unii profesori de la Facultatea de Farmacie din Craiova deţin un record greu de egalat. Pe lângă statutul de cadru didactic, îl au şi pe cel de student. Până aici, nimic neobişnuit, numai că profesorii respectivi urmează chiar cursurile facultăţii la care predau.

Cum ar fi pentru un student să poată să-şi fie şi profesor? Sau pentru un profesor să fie propriul său student? Unii studenţi ar putea spune: „Ca lumea! Mi-aş pune numai 10 în catalog, mi-aş da recomandare pentru o bursă în străinătate şi nu ar trebui să-mi dau şpagă ca să trec examenele!“.
Chiar dacă la prima vedere pare bizar, cazuri de genul acesta există în instituţiile de învăţământ superior din Craiova. Profesori care îşi sunt propriii studenţi sunt cazuri considerate normale de unele instituţii de învăţământ superior şi tratate ca atare. Ba, pentru a demonstra că nu există incompatibilitate între statutul de profesor şi cel de student, profesorului-student îi sunt echivalate cursurile la care ar trebui să dea examen cu el însuşi. Echivalarea o decide o comisie curriculară din care… face parte şi el.

Profesorii, prioritari la a doua facultate

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova este pepinieră de viitori specialişti în domeniul sănătăţii. Aici sunt pregătiţi studenţi, dar, mai nou, şi cadre didactice. De fapt, propriile cadre didactice. A devenit o modă în ultimii ani ca profesorii de la două dintre facultăţile UMF, Facultatea de Medicină şi Facultatea de Farmacie, să se înscrie la facultăţile la care predau şi să-şi devină studenţi. Tot ce trebuie să facă este să-şi depună dosarul, ca orice candidat la o a doua facultate, în care să specifice studiile. Admiterea se face apoi în baza selecţiei dosarelor, în funcţie de anumite criterii. Au întâietate candidaţii care au absolvit o specialitate considerată prioritară, cum ar fi medicină şi chimie, dar se ţine cont şi de media de absolvire. Şi ce alt candidat mai bun se poate găsi pentru un loc de student, decât propriul profesor? Pentru că, trebuie spus, majoritatea cadrelor didactice de la UMF au absolvit o facultate de medicină, fizică sau de chimie, deci au prioritate la înscriere.

Şi-a aprobat echivalarea propriului examen

Prioritatea la înscriere este motivul pentru care foarte mulţi dintre profesorii actuali de la Facultatea de Farmacie au ales să devină propriii studenţi. O spune chiar decanul facultăţii, Johny Neamţu: „Multe dintre cadrele didactice de la Facultatea de Farmacie s-au înscris la această facultate. Nu ştiu exact câţi au fost de-a lungul anilor, însă în prezent avem trei care au şi statut de studenţi“.
Printre cei trei profesori care îşi sunt propriii studenţi se numără şi Cătălina Gabriela Pisoschi. Aceasta este profesor universitar la disciplina biochimie şi studentă în anul III în cadrul aceleiaşi facultăţi.
În anul universitar 2008-2009, studenta Pisoschi a avut în programă şi materia biochimie, pe care trebuia să o studieze, ghici cu cine? Noroc că s-a gândit totuşi decanatul din timp şi a luat măsuri pentru a înlătura situaţia de incompatibilitate inevitabilă în care profesoara Pisoschi trebuia să o noteze pe studenta Pisoschi, altfel cine ştie prin ce dileme existenţiale ar fi fost nevoită să treacă biata profesoară-studentă.
Practic, într-o asemenea situaţie, profesorul-student trebuie să obţină doar echivalarea cursului de către o comisie curriculară. Comisia curriculară, potrivit decanului, este formată din patru-cinci membri – cadre didactice de nădejde ale facultăţii – printre care se numără şi… studentul-profesor. În cazul de faţă, studenta Pisoschi a promovat examenul pe principiul „Eu centrez, eu dau cu capul“.
Am vrut să aflăm şi opinia studentei-profesoare, dar era plecată în străinătate, unde ia parte la un simpozion în calitate de cadru didactic.

Decanul, student pe vremea în care îşi era profesor

Chiar dacă legea permite astfel de situaţii halucinante, cu profesori care îşi sunt propriii studenţi, rămâne nerezolvată dilema morală. Conducerea Facultăţii de Farmacie susţine că nu există o problemă morală, profesorul având dreptul, ca orice cetăţean al acestei ţări, să urmeze a doua facultate. „Nu este deloc imoral. Odată incompatibilitatea eliminată, prin echivalarea studiilor pentru materia pe care o predă, profesorul este tratat ca orice student obişnuit de către colegii săi de la catedră“, a explicat Johny Neamţu.
O opinie deloc surprinzătoare, având în vedere că decanul Facultăţii de Farmacie a fost şi el în aceeaşi situaţie de incompatibilitate, predând fizica la Facultatea de Farmacie în perioada în care era şi… student.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

72 COMENTARII