36.2 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza economică, cu paşi mari spre BVB

Criza economică, cu paşi mari spre BVB

Săptămâna trecută, băncile europene au început să resimtă efectele crizei economice din SUA. Printre acestea, unele operează direct sau indirect în România – Raiffeisen, Erste Bank, Bank of Cyprus şi Unicredit. BRD şi Carpatica au avut şi ele scăderi importante, iar Transilvania a scăpat deocamdată, fiind suspendată de la tranzacţionare.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a cunoscut săptămâna trecută o perioadă destul de agitată. Pe pieţele financiare există teama unui efect de domino, odată cu mutarea problemelor instituţiilor financiare din SUA pe teritoriul UE. După votul negativ de luni din Camera Reprezentanţilor, planul Paulson, în valoare de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea băncilor din SUA, s-a bucurat miercuri de un vot pozitiv în Senat.

Insuccesul planului în Camera Reprezentanţilor a generat însă luni în SUA scăderi record ale indicilor bursieri, neadoptarea documentului ducând la temerea materializării celui mai grav dezastru financiar din istoria Americii.

Într-o singură zi, principalii indici ai bursei new-york-eze au cunoscut scăderi cuprinse între 7% şi 9%. În consecinţă, mai multe state europene (Anglia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Islanda, Germania, Franţa) au intervenit săptămâna trecută pentru salvarea anumitor instituţii financiare de la colaps. Motivul principal a fost criza acută de lichidităţi pe piaţa interbancară, generată şi de o scădere dramatică a încrederii în stabilitatea sistemului.

Începutul acestei săptămâni a fost dominat de un pesimism ridicat pe toate pieţele de capital.

 

Băncile au dat tonul crizei în Europa

 

Valoarea tranzacţiilor efectuate pe piaţa de capital din România s-a menţinut la acelaşi nivel ca săptămâna trecută, fiind de 110,39 milioane de lei. Lichiditatea a fost ajutată de titlurile SIF Oltenia şi de cele ale BRD – Groupe Societe Generale, acestea acumulând 20,53%, respectiv 13,82% din valoarea totală tran-zacţionată. Cele cinci SIF au însumat 54,22% din totalul schimburilor de la BVB, iar sectorul petrolier a reprezentat doar 7,44% din valoarea totală a tranzacţiilor. Indicii bursieri au înregistrat evoluţii mixte. BET a scăzut cu 3,32%, valoarea de închidere a acestuia fiind de 4.368,95 puncte indice, în timp ce BET-FI a câştigat 1,96%, valoarea lui de închidere fiind de 27.513,75. Cele mai afectate de scăderi au fost băncile. Investitorii au penalizat creşterea riscului de investiţie în acţiunile acestora. În ultimele cinci zile, băncile listate pe pieţele de capital din Europa de Vest au înregistrat deprecieri de până la 73,57% (Banca Glitnir – Islanda), iar 35 de bănci au înregistrat scăderi mai mari de 10%. Printre acestea, sunt şi bănci care îşi desfăşoară direct sau indirect activitatea în România: Raiffeisen Intl. (-19,6%), Bank of Cyprus (-15,41%), Erste Bank (-11,05%) şi Unicredit (-10,30%).

BVB a fost sensibilă la evenimentele de pe pieţe externe. În primele două şedinţe din această săptămână au fost consemnate deprecieri semnificative, iar spre finalul intervalului – reveniri uşoare.

 

Instituţiile financiare, pe minus la BVB

 

Acţiunile băncilor româneşti listate au înregistrat şi ele o volatilitate ridicată, abătându-se cu mult de la evoluţia generală a pieţei. BRD a marcat o depreciere de 8,8%, iar titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) s-au depreciat cu 20,46%, în condiţiile în care BET a scăzut cu 3,32%, iar indicele BET-C cu 4,81%. De la începutul anului, BRD a cunoscut o depreciere de 59%, iar acţiunile BCC – de circa 40%. Tot de la începutul anului, indicele BET a scăzut cu 55%, indicele BET-C, cu 50%, iar BET-FI, cu 65%. Titlurile Băncii Transilvania au fost oprite de la tranzacţionare de pe 12 septembrie în vederea consolidării valorii nominale, fiind scutite de deprecierile de pe piaţa de capital. „Rămâne de văzut cât de important este impactul crizei din perspectiva mediului de afaceri din România. Până la reluarea unui trend de creştere la bursă şi a unui context mai favorabil în ce priveşte piaţa creditului, cred că putem vorbi de o dinamică mai moderată a profitabilităţii şi a societăţilor româneşti listate, comparativ cu anii trecuţi“, a apreciat Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS