36.2 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025

Patronatele s-au unit

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) împreună cu Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR-1903) şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) au semnat ieri acordul privind înfiinţarea organismului patronal „Business Romania“.

 

„Alianţa patronatelor cu reprezentativitate europeană din România – Business Romania“ are ca scop reprezentarea unitară la nivel naţional şi internaţional a industriaşilor, prestatorilor de servicii şi întreprinzătorilor din România, în raport cu ceilalţi actori participanţi la dialogul economic şi social pe plan naţional şi european, au anunţat ieri reprezentanţii celor trei confederaţii patronale. „De 11-12 ani încercăm să coagulăm organizaţiile patronale din România. «Business Romania» trebuie să devină purtătorul de cuvânt cu punct de vedere unic al organizaţiilor întreprinzătorilor şi industriaşilor din România. Îşi propune să asigure o prezenţă corespunzătoare a organizaţiilor din România în Uniunea Europeană, dar şi în dialogul tripartit patronate – sindicat – guvern. Primul obiectiv al noului organism este coagularea fizică a tuturor organizaţiilor întreprinzătorilor şi industriaşilor“, a declarat preşedintele ACPR, George Constantin Păunescu.

De asemenea, preşedintele ACPR a subliniat faptul că „nu este important cum sunt organizate patronatele din România, ci să vrem acelaşi lucru toţi, şi anume o mai bună desfăşurare a activităţii întreprinzătorilor şi industriaşilor, a celor care creează cele mai multe locuri de muncă“.

 

„Business Romania“ – vocea unitară a angajatorilor din ţara noastră

 

Totodată, cei prezenţi la acest eveniment şi-au arătat satisfacţia că în sfârşit organizaţiile patronale din România s-au unit pentru o reprezentare unitară a industriaşilor şi întreprinzătorilor din ţara noastră. „Mă bucur că mişcarea patronală a reuşit să se coaguleze pentru a forma o voce unitară. Acum nu mai este nevoie să vorbesc cu fiecare patronat despre problemele întreprinzătorilor, iar prin această Alianţă, interesele tuturor organizaţiilor patronale s-au unit pentru o mai bună activitate a acestora“, a declarat Virgil Daniel Popescu, secretar de stat la Departamentul pentru Dialog Social din cadrul guvernului. „Considerăm că, în prezent, sunt întrunite toate condiţiile pentru crearea unui puternic organism patronal, o voce unitară a angajatorilor din România, cumulând atât condiţia de reprezentativitate naţională, cât şi condiţia recunoaşterii de către instituţiile Uniunii Europene“, a declarat Mihai Manoliu, secretar general al ACPR.

Preşedintele CNIPMMR a adăugat că prin semnarea acestui acord s-a făcut un pas important pentru întreprinzătorii din România. „«Business Romania» constituie răspunsul aşteptat de toţi angajatorii din România, indiferent de mărimea lor, un organism patronal unic, cu reprezentativitate legală, care să susţină în mod calificat interesele lor de dezvoltare a afacerilor. Totodată, «Business Romania» va constitui un partener credibil în relaţiile cu instituţiile europene în avantajul întregii comunităţi de afaceri din România“, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

 

ACPR, UGIR-1903 şi CNIPMMR, singurele patronate recunoscute pe plan european

 

„Înfiinţarea «Business Romania» aduce forţa şi coerenţa necesară în reprezentarea unitară a industriaşilor, prestatorilor de servicii şi întreprinzătorilor din România în raport cu ceilalţi actori participanţi la dialogul economic şi social la nivel naţional – guvern, sindicate, societate civilă organizată“, a subliniat preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corăci.

În ceea ce priveşte obligaţiile şi drepturile semnatarilor acordului, „părţile semnatare îşi menţin deplina independenţă juridică, managerială şi financiară, în conformitate cu propriile lor statute şi programe de acţiune, având însă obligaţia de a colabora în vederea realizării scopurilor comune convenite. La nivelul noului organism constituit – «Business Romania» – toate deciziile vor fi adoptate prin consens, astfel încât hotărârile luate să beneficieze de aprobarea şi susţinerea tuturor părţilor“, potrivit Acordului privind înfiinţarea „Business Romania“.

Organismul patronal va avea sediul în Palatul UGIR-1903, iar administrarea şi evidenţa financiar-contabilă vor fi asigurate de ACPR. Acordul de înfiinţare a Alianţei Confederaţiilor Industriaşilor, Întreprinzătorilor şi Angajatorilor din Servicii de Interes Public – „Business Romania“ a fost semnat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de reprezentanţii singurelor patronate care sunt reprezentate în organismele patronale recunoscute pe plan european: ACPR, UGIR-1903 şi CNIPMMR.

Componenţă

 

ACPR este condusă de omul de afaceri George Constantin Păunescu şi cuprinde 11 organizaţii patronale, printre care Asociaţia Română a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), Confederaţia Naţională a Patronatului şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

CNIPMMR are ca membri firme cu capital majoritar privat, împărţite în 104 structuri teritoriale, grupate în federaţii din toate cele opt regiuni de dezvoltare.

UGIR-1903 cuprinde peste 60 de federaţii şi organizaţii patronale de ramură şi are filiale în fiecare judeţ şi organizaţii la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare.

Cristina CHICOŞ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU