16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrivatizarea santierului naval SEVERNAV Turnu Severin a fost revocata

Privatizarea santierului naval SEVERNAV Turnu Severin a fost revocata

Santierul naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin nu va fi privatizat pina la sfirsitul acestui an, desi Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a oferit la privatizare, pe 10 septembrie, 1.951.999 de actiuni, in valoare de 48,799 miliarde de lei, reprezentind 70% din capitalul social al societatii.

Licitatia urma sa aiba loc pe 6 noiembrie, dar APAPS a revocat pe 25 octombrie oferta de vinzare a actiunilor detinute la societatea severineana, potrivit art. 9, din Legea nr. 137/2002. Potrivit directorului Stelian Stancioiu, Autoritatea va cauta o noua forma de privatizare a santierului, chiar daca pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni s-au inscris mai multi investitori:

„Este o decizie buna, pentru ca avem exemplul altor privatizari, in care lucrurile nu au mers bine. Specialistii APAPS au facut o analiza a situatiei economice a santierului si au evaluat intregul potential al societatii, in conformitate cu specificul de productie“.

69,6 miliarde de lei capital social si aproximativ 2.300 de angajati

Potrivit anuntului de vinzare al APAPS, potentialii cumparatori trebuia sa prezinte, concomitent cu documentatia de participare la licitatie, dovezi din partea creditorilor bugetari si furnizorilor de utilitati publice care sa ateste ca nu beneficiaza de inlesniri la plata datoriilor catre buget si catre principalii furnizori de resurse energetice si apa.

Obiectul de activitate al SEVERNAV Drobeta Turnu Severin il constituie proiectarea, constructia si repararea navelor maritime si fluviale, a corpurilor plutitoare, echipamentelor navale, ambarcatiunilor din aluminiu si poliesteri armati cu fibra de sticla, dezmembrarile de nave, precum si constructiile metalice. Santierul are un capital social de 69,6 miliarde de lei si aproximativ 2.300 de angajati.

Printre actionarii societatii se mai numara SIF Oltenia cu 16,6% din capital, actionarii rezultati in urma programului de privatizare in masa cu 1,91% si alti actionari – 11,48%. SEVERNAV a lansat in acest an prima nava de pasageri construita in Romania, care poate transporta peste 200 de persoane, comandata de un armator din Polinezia Franceza.

Aceasta este a doua incercare de privatizare a santierului naval din Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS