Cei mai bogaţi zece craioveni înregistraţi în acte la Finanţe au venituri de sute de mii de euro pe an şi activează, în principal, la SIF Oltenia, în construcţii şi în telecomunicaţii. Curios este că miliardarii din 2006, care câştigau 400.000 de euro „de căciulă“, au dispărut din „Top 10“ pe 2007.
Primii zece craioveni care au cele mai mari venituri declarate la stat câştigă într-o lună cât alţii într-o viaţă. Cu toate acestea, cei din „Top 10“ pe anul trecut au câştigat pe jumătate din veniturile celor zece care au intrat în top în anul 2006.
Dacă, în 2006, persoana cu venitul cel mai mare a declarat la Fisc că a încasat 1.650.415 lei, având o firmă de termopane, pe anul 2007, cel mai plătit craiovean are un venit anual aproape la jumătate faţă de predecesorul lui, dar obţinut din piaţa de capital. Invocând secretul fiscal, Finanţele doljene nu fac publice numele celor din „Top 10“, ci numai obiectul de activitate al firmelor la care lucrează sau la care sunt membri în consiliile de administraţie.
Trebuie menţionat că veniturile din top, de aproximativ 200.000 de euro pe an, sunt numai cele declarate la Fisc şi nu este exclus ca în economia „subterană“ să existe altele şi mai mari, dar nedeclarate. În total, cei zece craioveni (nouă bărbaţi şi o femeie) au câştigat anul trecut 5.162.194 de lei şi au plătit statului un impozit de 825.951 de lei.
Acţiuni, salarii, consilii de administraţie
Cele mai importante venituri obţinute de persoane fizice în 2007 au provenit de pe piaţa de capital. La şase dintre primii zece afacerişti bine plătiţi figurează acelaşi obiect de activitate, clasificat conform CAEN (Clasificarea Activităţilor Economice din Economia Naţională): „Administrarea şi gestionarea acţiunilor la societăţile comerciale“. Acest obiect de activitate este specific unei singure categorii de societăţi comerciale, şi anume celor de investiţii financiare (SIF). Conducerea DGFP Dolj spune că veniturile care se iau în calcul în fişele fiscale provin din salarii, din tranzacţii pe piaţa de capital sau din drepturile ce le revin persoanelor în cauză dacă sunt membre în diverse consilii de administraţie. Au scos bani buni şi cei care au pariat pe producţie, pe construcţii şi pe telecomunicaţii.
Opt miliarde de lei vechi pe an
Conform fişelor fiscale depuse pe anul 2007 la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, craioveanul care are venitul cel mai mare a încasat anul trecut 801.000 de lei (opt miliarde de lei vechi), adică 222.000 de euro. Într-o singură lună, acesta a beneficiat de aproape 19.000 de euro. Respectivul activează într-o companie care are ca obiect de activitate „Administrarea şi gestionarea acţiunilor la societăţile comerciale“, cel mai probabil SIF Oltenia, şi într-o societate specializată în „lucrări de instalaţii electrice“.
Nici cel de-al doilea în „Top 10“ nu este străin de SIF, mai exact, şi-a luat banii tot din „Administrarea şi gestionarea acţiunilor la societăţile comerciale“. Dar activează şi în învăţământ (cadru universitar), şi într-o firmă care se ocupă cu „producţia de fire şi cabluri electrice şi optice“. Acesta are un venit de 756.567 de lei pe an.
Al treilea în ordine descrescătoare este un bărbat care a activat în patru companii cu spectru larg de activitate şi total diferite una de cealaltă: „Producţie de piese pentru autovehicule, motoare autovehicule“, „Construcţii de autostrăzi, drumuri, aerodromuri“, „Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate“ şi, din nou, „Administrarea şi gestionarea acţiunilor la societăţile comerciale“.
Ţineţi pasul cu ei?
Pe locul patru, cu un venit de 538.010 lei declarat la Fisc, figurează un bărbat care a câştigat din „Administrarea şi gestionarea acţiunilor la societăţile comerciale“, din „Închirieri şi subînchirieri de bunuri imobiliare“ şi din „Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate“, conform CAEN.
A cincea persoană bine plătită a câştigat 423.515 lei pe an din „Activităţi de arhitectură şi inginerie“. Al şaselea în top a avut salariul şi alte venituri, care au totalizat 409.876 de lei, din agricultură şi administrarea acţiunilor (Coduri CAEN: „Comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor şi furajelor“, „Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor“ şi „Administrarea şi gestionarea acţiunilor la societăţile comerciale“). Urmează o persoană căreia i-au intrat în buzunar 409.849 de lei, din „Construcţii de clădiri şi lucrări de geniu“ şi din „Fabricarea elementelor din beton pentru construcţii“. Craioveanul de pe locul opt a avut venituri de 389.439 de lei numai din administrarea şi gestionarea acţiunilor, iar pe locul nouă s-a situat un bărbat care a primit anul trecut 350.692 de lei, dintr-o companie de „Telefonie, telegrafie, transmisiuni de date“. Ultimul intrat în top a produs „doar“ 333.646 de lei, din „Producţia de aluminiu primar“.
Miliardari de carton
Unii au avut doar trecător statutul de miliardari (în lei vechi) în acte. Doar unul dintre craiovenii cel mai bine plătiţi în 2006 se mai află în „Top 10“ pe 2007. Bărbatul şi-a obţinut banii din comerţul cu cereale, iar veniturile lui au crescut de la 394.396 de lei pe anul 2006, la 409.876 de lei pe anul trecut.
În rest, ceilalţi nouă craioveni cu cele mai mari lefuri declarate la Fisc pe 2006 nu se mai regăsesc anul acesta nici măcar pe poziţii codaşe. Veniturile declarate de ei în 2006 s-au redus de la 1.650.000 de lei la sume sub 333.000 de lei într-un singur an. Aceştia obţinuseră sumele uriaşe preponderent din termopane şi construcţii. Fiscul doljean găseşte mai multe cauze pentru această decădere: fie nu şi-au mai declarat veniturile, ca să nu mai plătească impozite, fie firmele lor nu au mai fost la fel de profitabile.
Ciudat este că nici cei care au obţinut pe 2007 venituri mari de pe piaţa valorilor mobiliare nu aveau în urmă cu un an nici măcar jumătate din cât au acum.
Ce poţi face cu 800.000 de lei
Cu salariul pe un an al celui mai bine plătit doljean se pot achita 1.600 de salarii minime pe economie, se pot achiziţiona patru apartamente cu câte două camere în Craiova sau o vilă nouă. Cine are un asemenea venit îşi permite să-şi cumpere nouă-zece autoturisme de lux sau chiar un iaht de mărime mică.