Deficitul forţei de muncă din ţară, i-a făcut pe angajatorii români să apeleze la muncitorii străini. Multe dintre companii au importat mână de lucru din China, India, Turcia sau Pakistan. Specialiştii susţin că în următorii ani numărul străinilor care îşi vor căuta un loc de muncă în România va creşte.
În construcţii, multe dintre firme au preferat să aleagă muncitori din Turcia. În atelierele de confecţii, pe lângă angajatele românce sunt şi lucrătoare din China. Numai anul trecut într-o fabrică din Bacău au venit 300 de chinezoaice. Fiecare primeşte lunar 400 de dolari.
Totuşi, mulţi dintre patroni spun că muncitorii străini implică mai multe costuri, pentru că, pe lângă salariu trebuie să le asigure masă şi cazare. Chiar şi aşa, numărul străinilor care vor munci în România va creşte. Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, până în 2013, alţi 300 de mii de străini vor ajunge să lucreze în ţara noastră.
În 2007, 12.000 de permise de muncă au fost eliberate pentru muncitorii străini. Angajatorii au importat forţă de muncă, din cauza plecării masive a românilor peste hotare. Potrivit statisticilor, peste două milioane de români au părăsit ţara pentru un loc de muncă mai bun. Cei mai mulţi au plecat în Spania şi Italia.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu net la nivel naţional în domeniul construcţiilor a fost în 2007 de 942 de lei, în industria textilă 758 de lei iar în agricultură 800 de lei. În străinătate câştigul lunar al unui muncitor român depăşeşte 800 de euro.