Candidaţii din Olt la ultima sesiune de teste naţionale s-au prezentat fără teamă la prima probă a examenului.
OLT. Cei mai mulţi dintre elevii înscrişi la sesiunea specială a testelor naţionale au venit la examen de gura părinţilor şi mizând pe indulgenţa supraveghetorilor. Mulţi au avut mai multe încercări, alţii, după primul eşec, au ales o şcoală de arte şi meserii, unde au şi rămas, numai că şi-ar dori să termine liceul şi, de ce nu, să urmeze poate şi o facultate.
Perseverenţa le-a fost răsplătită ieri, în sălile de examen. Cadrele didactice s-au mai lăsat înduplecate, subiectele nu au fost nici ele foarte grele, astfel că toţi candidaţii speră la note de trecere la limba şi literatura română. Nici absenţi nu au fost foarte mulţi, din cei 3.589 de candidaţi înscrişi prezentându-se 3.439. Numeroşi absenţi, 121, au fost din mediul rural, faţă de doar 29 din mediul urban.
Cei mai mulţi elevi au părăsit sălile de examen la puţin timp de la scurgerea orei minime pe care trebuie să o petreacă în clasă din momentul prezentării su-biectului. Afară i-au întâmpinat părinţii, care au avut emoţii la fel de mari ca la prima sesiune. „Avem emoţii, cum să nu avem! I-am convins mai greu să vină să dea examenul. N-au mai făcut meditaţii, că n-am mai avut bani. Au mai învăţat singuri, am mai stat şi noi cu ei, că e iarnă şi am avut mai puţină treabă pe-afară…“, a spus o mamă care a aşteptat mai bine de două ore în frig, în curtea Colegiului Economic „PS Aurelian“. „Nu ştim nimic, nici ce s-a dat, cât de greu, cum s-or fi descurcat, pentru că n-a ieşit nici unul până acum“, a completat-o altă femeie.
„A fost bine“
La ieşirea primului candidat, părinţii s-au apropiat în grabă, să afle cum s-au desfăşurat lucrurile. „A fost bine, ne-au lăsat să copiem…“, a reuşit să anunţe adolescentul, până să i se facă semne disperate să nu spună chiar tot. În loc de alte amănunte, le-a întins părinţilor foaia cu subiectele. A scăpat de-o probă, mai are două.
Agitaţie, dar tot în rândul părinţilor, şi în apropierea Şcolii „Vlaicu Vodă“ din Slatina. Nici un profesor nu s-a mai deranjat să-i însoţească, aşa cum se întâmplă vara, în sesiunile obişnuite. La câteva zeci de metri, alţi părinţi, la fel de îngrijoraţi. „Nu ştim nimic, pentru că le-au dat subiectele târziu şi n-au terminat până acum. M-am uitat şi pe internet, dar n-au afişat. Oricum, băiatul meu tot nu pleacă de la şcoala unde este, chiar dacă ia testele. Îi place meseria de mecanic auto şi face şi liceul, dar ia toate cele trei certificate de competenţă. Vrea să ia carnet de profesionist şi să se angajaze în armată. Nu ştim cu ce-l ajută, dar a zis doamna directoare că e bine să dea examenul, să nu-i cauzeze vreodată că nu-l are“, a spus altă mămică.
De altfel, din mulţimea de părinţi care şi-au „păzit“ copiii la examen rar a putut să ofere cineva o explicaţie privind motivul susţinerii acestuia. „Am căutat informaţii şi pe site-ul ministerului, dar nici acolo nu se explică foarte bine ce se întâmplă dacă nu promovează examenul“, a completat alt părinte. La Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt nu a ajuns ieri nici o informaţie că prima probă ar fi pus probleme de vreun fel. Preşedintele comisiei judeţene, inspectorul şcolar general adjunct Gheorghe Chiţu, a declarat că inspectorii au trecut prin fiecare centru de examen din cele 12 din judeţ şi că nu s-au semnalat evenimente neplăcute, nici un candidat nu a fost eliminat şi nici nu s-a constatat vreo tentativă de fraudare a examenului. Cât despre rezultate: „Sperăm să fie bune, pentru că subiectele au fost foarte uşoare. Nu ştiu ce spun elevii, dar noi nu le-am transmis supraveghetorilor să fie îngăduitori“, a spus Chiţu.