Administratorul spaţiilor publice ale Craiovei a trecut cu vederea chirii de zeci de miliarde de lei vechi, pe care ar fi trebuit să le încaseze de la diverşi afacerişti în perioada ianuarie 2005 – iulie 2006. Este concluzia care reiese dintr-un raport al Camerei de Conturi Dolj efectuat la sfârşitul anului trecut.
Când era pe punctul de a obţine un împrumut care s-o scoată, cel puţin pe moment, din colapsul financiar, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ a aflat că mare parte din pierderi a fost cauzată de „managementul defectuos“. Aşa ar numi specialiştii o stare de fapt care însă ar putea ascunde şi afaceri penale, cum ar fi păsuirea ilegală la chirie a unor afacerişti şi prestarea de lucrări nedecontate către persoane influente. Circa 20 de miliarde de lei lipsă în contul RAADPFL sunt sume care ar fi trebuit încasate din contractele de închiriere în perioada ianuarie 2005 – iulie 2006, se arată într-un raport al Camerei de Conturi Dolj.
La cercetări a reieşit că pentru 15 miliarde din această sumă fie nu a fost declanşată nici o măsură de recuperare, fie au fost demarate acţiuni tardive şi fără sorţi de izbândă. Este vorba de chirii pentru 150 de spaţii comerciale de pe raza Craiovei, în cazul unora fiind încheiate contracte din start dezavantajoase pentru regie. Potrivit legii, sumele dispărute din cauza neimplicării sau a incompetenţei angajaţilor RAADPFL le vor fi imputate acestora.
„Noi am încercat să câştigăm ce se mai poate şi vom urmări în continuare în instanţă acest lucru. Din păcate, multe litigii s-au încheiat rapid în defavoarea noastră, fiindcă nici măcar termenii contractuali nu erau în folosul nostru, ci al chiriaşilor“, a declarat actualul director general al RAADPFL, Ion Petre. El nu a dorit să facă publice numele societăţilor care datorează bani regiei, pe motiv că RAADPFL se află deja sau urmează să se găsească în conflict cu acestea şi atunci publicitatea s-ar putea interpreta ca presiune sau intenţie de imixtiune în treburile justiţiei. Petre a spus însă că sunt contractanţi cu debite foarte mari, unul chiar cu şase miliarde de lei vechi. Alte peste două miliarde de lei vechi reprezintă contravaloarea neîncasată a unor servicii prestate către diverşi, bani pe care însă directorul Ion Petre crede că-i va aduce unde le este locul, în bugetul RAADPFL.
Procese tărăgănate
Conducătorul RAADPFL din 2005 şi 2006, Ilie Bădescu, spune că a urmărit toate contractele cu probleme, inclusiv în instanţă, şi că există hotărâri în executare pentru recuperarea unor sume importante.
„Nu mi s-a adus la cunoştinţă rezultatul vreunui control. Dacă aceasta e concluzia, eu spun că de neimplicare nu poate fi vorba, fiindcă dacă se verifică mai cu atenţie se va descoperi că pentru toţi marii restanţieri s-a urmărit recuperarea banilor. Dar trebuie să se şi vrea. E adevărat că apar sume foarte mari în unele cazuri. Ca exempolu, RAADPFL este de 15 ani în proces pentru un spaţiu de pe Calea Bucureşti, timp în care chiriaşul nu ne-a plătit nimic, iar debitul cu tot cu penalizări ar fi acum nu de şase, ci de nouă miliarde de lei vechi“, a afirmat fostul director. El a mai arătat că numeroase procese au fost strămutate prin toată ţara şi că unii chiriaşi sunt chiar avocaţi de meserie.
Gongu, spinul scos
Surse din RAADPFL susţin că şi Consiliul de Administraţie al unităţii a închis ochii la perpetuarea stării de fapt în care RAADPFL mima că încasează, iar chiriaşii – că plătesc. Aceleaşi surse mai apreciază că refuzul Consiliului de Administraţie al RAADPFL, din decembrie 2007, de a-l angaja pe consilierul local Petre Gongu pe post de consilier pe probleme economice este chiar expresia dorinţei CA de a dormi liniştit, fără ca un specialist în cifre şi contracte să-şi bage nasul în afacerile regiei. Angajaţi din instituţie spun chiar că au fost îndemnaţi să nu-i pună lui Gongu la dispoziţie actele pe care acesta le cerea în perioada în care a lucrat benevol la regie, în noiembrie 2007. Consilierul Petre Gongu, şeful Comisiei de buget-finanţe a Consiliului Local Municipal Craiova, nu a comentat. „Am verificat, într-adevăr, câteva contracte, fiindcă eu mă apucasem de lucru înainte de şedinţa CA. Că voiam să-i ajut, nu să le mănânc banii, aşa cum aţi scris. Contractele sunt însă confidenţiale, iar eu nici nu sunt angajatul RAADPFL, ca să-mi dau cu părerea. Nu vreau să fac nici un comentariu, nici în privinţa deciziei CA de a nu admite încadrarea mea la RAADPFL“, a spus Petre Gongu.