27.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăSportRevoluţie în cadă

Revoluţie în cadă

Ştiinţa s-a aflat la Timişoara în decembrie 1989, atunci când au fost anunţaţi primii morţi în oraşul-martir, jucătorii lui Cîrţu ascunzându-se în căzile din camerele hotelului Continental.

În toamna anului 1989, în turul campionatului 1989/1990, Universitatea Craiova a învins toate echipele departamentale din Capitală: Victoria lui Mitică Dragomir (chiar pe stadionul miliţienilor din Bucureşti), Steaua (în Ghencea, cu Valentin Ceauşescu în tribună), Dinamo (pe „Central“, cu aproape 50.000 de spectatori în tribune!), plus victorie împotriva Flăcării Moreni (la Craiova) şi egal cu FC Olt (la Scorniceşti, cu tot clanul Bărbulescu în tribune).
Craiova începuse astfel un fel de revoluţie, mai devreme decât cea din decembrie 1989, oltenii învingând toate formaţiile susţinute, protejate din Capitală. „Noi am prefaţat revoluţia din decembrie 1989. De fapt, am făcut o revoluţie în fotbal! Iar rezultatul final al acestei revoluţii s-a materializat în 1991, atunci când Universitatea a cucerit eventul“, a spus Sorin Cîrţu, antrenorul principal de atunci al oltenilor.

„Ne-am ascuns în căzile din băile hotelului“

În pauza competiţională a acelui sezon 1989/1990, oltenii au organizat un turneu în Italia. Delegaţia Universităţii a plecat cu autocarul din Craiova spre graniţa cu Ungaria, înnoptând la Timişoara, cazându-se la un hotel din centrul oraşului. „Pe 16 decembrie 1989 eram în Timişoara, în drum spre Italia. Atunci au fost anunţaţi primii morţi în Timişoara. Am dormit la hotelul Continental şi am auzit împuşcăturile din oraş, iar de frică ne-am ascuns în căzile din baie! Am plecat totuşi spre Italia, iar la o oră după ce am ieşit din România, pe 16 decembrie 1989, s-a închis graniţa! Oricum, am trecut prin momente cumplite, chiar dacă eram în Italia. Eram înnebuniţi când citeam pe teletext că elicoptere cu terorişti sunt deasupra oraşului Craiova! Nu puteam vorbi la telefon, erau probleme, nu existau mobile în România. Eram şocaţi şi îngroziţi! Unii dintre noi voiau să rămână în Italia deoarece nu ştiam ce se întâmplă în România, nu aveam informaţii clare. Ne-am întors însă cu toţii acasă“, a rememorat unul dintre fotbaliştii de bază ai Ştiinţei, Pavel Badea (fragment din volumul aflat în curs de apariţie la Editura de Sud  – „La Craiova, revoluţia a început mai devreme – Fenomenul Universitatea ‘91“).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

61 COMENTARII