Guvernul slovac a aprobat în aprilie împușcarea a 350 de urși bruni, după creşterea numărului de atacuri ale acestora. Acum autorităţile vor să pună la vânzare carnea animalelor sălbatice, pentru a preveni risipa.
Slovacia găzduieşte aproximativ 1.300 de urşi bruni, din care 350 vor fi uciși în acest an, potrivit unei decizii luate de guvernul populist din această țară.
Sacrificarea animalelor a fost criticată de conservatori și de politicieni din opoziție, inclusiv în Parlamentul European. Ursul brun este inclus pe lista speciilor „aproape amenințate” în UE de către Uniunea Mondială pentru Conservare.
Acum, guvernul slovac anunță că va permite vânzarea de carne de la urșii sacrificați pentru a preveni risipa. Începând de săptămâna viitoare, organizațiile din cadrul Ministerului Mediului pot oferi carnea spre vânzare, cu condiția îndeplinirii tuturor condițiilor legale și de igienă.
„Vom elibera pentru consum fiecare animal împușcat care îndeplinește anumite condiții. De ce? Pentru că această carne de urs este comestibilă”, a declarat ministrul de stat Filip Kuffa.
Urșii au devenit o problemă politică în Slovacia după ce un număr tot mai mare de oameni au fost atacați de animale.
Slovacia se află pe locul al doilea în Europa ca număr de atacuri, după România, care se estimează că are aproximativ 13.000 de urși bruni. Slovacia a raportat 54 de atacuri ale urșilor în perioada 2000-2020. Numărul mediu de atacuri a crescut, de asemenea, la 10 pe an.
Citeşte şi: Un elev a dat foc toaletei şcolii după o provocare pe Tiktok