Ingrediente pentru blatul de bezea: 3 albuşuri, 150 g zahăr pudră, câteva picături de zeamă de lămâie, stafide, bucăţi de nucă.
Mod de preparare: se bat albuşurile spumă cu zahărul pudră şi zeama de lămâie. Spuma rezultată se toarnă într-o formă de tort cu diametrul de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt. Se presară nuci şi stafide şi se coace la 100 de grade Celsius. Blatul trebuie să se usuce, fără să se rumenească.
Ingrediente pentru blat aluat: 1 ou, 1 albuş, 70 g zahăr, 50 ml suc proaspăt de portocale, 50 ml ulei, 75-80 g făină, 1 linguriţă rasă praf de copt.
Mod de preparare: se bate oul cu albuşul şi zahărul. Se pun sucul de portocale, uleiul şi făina, amestecată cu praful de copt. Jumătate din compoziţie se toarnă într-o formă de tort, tot de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt, şi se coace opt-zece minute. Se scoate blatul din cuptor şi se desface din formă, se desprinde hârtia de pe fund şi se lasă să se răcească. Se coace la fel şi al doilea blat.
Ingrediente pentru cremă: 300 ml frişcă lichidă, 250 g ciocolată cu lapte, 2 foi de gelatină.
Mod de preparare: se încălzeşte jumătate din cantitatea de frişcă, se adaugă ciocolata ruptă bucăţele şi se amestecă până se topeşte, fără a fierbe. Se lasă foarte puţin timp, ca să nu mai fie la fel de fierbinte, şi se adaugă gelatina, care a fost înmuiată zece minute în apă rece. După ce se răceşte, se amestecă frişca rămasă.
Peste primul blat (prins cu un inel de tort) se toarnă crema, şi apoi se pune al doilea. Se scoate inelul şi se dă la rece, timp în care se face crema de portocale din 250 ml frişcă lichidă, 40 g zahăr pudră, 1 plic întăritor de frişcă, 250 g mascarpone, 30 g zahăr tos, 50 ml suc de portocale, 20 ml suc de lămâie, 4 foi de gelatină, coaja şi pulpa de la 2 portocale mari. Se pune crema de portocale peste blat şi marginea tortului se îmbracă în cremă şi se lasă două ore la frigider. Se pune deasupra blatul de bezea şi se pudrează cu zahăr.
Dificultate: ridicată.
Timp de preparare: 4 ore.
Menţiuni: Se serveşte cu un pahar de vin alb demidulce.