23.7 C
Craiova
vineri, 23 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjLicitație eșuată pentru restaurarea operelor lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu

Licitație eșuată pentru restaurarea operelor lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu

Încă o licitație lansată de Institutul Național al Patrimoniului pentru întocmirea proiectului de restaurare a operelor care alcătuiesc Ansamblul „Calea Eroilor” din Târgu Jiu a eșuat.

Nici de această dată nu s-au depus oferte până la termenul limită, deși procedura de selecție a proiectantului a fost relansată în luna mai. Bugetul alocat rămâne modest – doar 363.137 de lei – sumă ce pare insuficientă pentru a atrage firmele specializate, în condițiile în care proiectul implică o serie amplă de expertize și documentații tehnice necesare pentru elaborarea documentației de conservare și restaurare a componentelor artistice ale ansamblului.

Responsabilitatea este cu atât mai mare cu cât Ansamblul „Calea Eroilor”, opera sculptorului Constantin Brâncuși, a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel, respectarea unor standarde ridicate este obligatorie, iar experții UNESCO pot monitoriza în orice moment starea și modul de intervenție asupra monumentelor.

Speră la o participare internațională

Aceasta este a patra tentativă a Institutului Național al Patrimoniului de a desemna un proiectant. Serviciile sunt parte din Programul Național de Restaurare, derulat sub autoritatea Ministerului Culturii. Conform documentației, termenul maxim pentru elaborarea proiectului este de patru luni, perioadă în care prestatorul ar trebui să realizeze un volum considerabil de lucrări tehnice și analize de specialitate.

„Proiectul de conservare – restaurare a componentelor artistice a Ansamblului Brâncuși va fi elaborat pentru specialitățile metal și piatră și va conține următoarele elemente:

  • Releveu de degradăr.
  • Buletine de analize biologice/mineralogice/petrografice/fizico-chimice pentru identificarea materialelor și a produșilor de coroziune realizate de specialiști/ experți atestați ;
  • Expertiza biologică;
  • Memoriul pe specialități.
  • Documentar fotografic al stării actuale de conservare și a tuturor aspectelor pentru care se prevăd operațiuni de restaurare;
  • Caiete de sarcini cu lucrările, materialele, utilajele. Echipamentele tehnologice etc. prevăzute în fiecare proiect de specialitate;
  • Fișe tehnice la materiale și soluții propuse a fi utilizate;
  • Grafic de execuție,
  • Documentație economică (antemăsurători și liste de cantități pe specialități); Se va realiza corelarea între părțile scrise, părțile desenate și partea economică.”, conform Institutului Național al Patrimoniului, din cadrul Ministerului Culturii. Următoarea licitație va avea loc în luna iunie.

Citește și: Un Centru de zi pentru copiii aflați în risc de separare de familie va fi construit la Polovragi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS