De teama amenzilor, Complexul Energetic Oltenia și-a propus să elimine o planta dăunătoare din toate carierele miniere.
În acest sens au fost alocate fondurile necesare pentru achiziția de substanțe pentru erbicidat. Bugetul este de aproape 30.000 de lei. Conform Complexului Energetic Oltenia, sunt vizate următoarele subunități miniere: U.M.C. Roşia – Peşteana cu: Sector Roșia; U.M.C. Rovinari cu: Sector Pinoasa; U.M.C. Motru: Sector Lupoaia, Sector Roşiuța și Sector Husnicioara(județul Mehedinți); U.P.R.U.M. Rovinari și U.C.I.P.M. Motru. Ambrozia se dezvoltă pe suprafețe întins, dacă nu este combătută.
Complexul Energetic Oltenia are sute de mii de hcetare de teren în incinta subunităților din minerit. În zona punctelor de lucru vor fi folosite soluții pentru erbicidat, astfel încât să fie combătută ambrozia. Pentru persoanele juridice care nu elimină ambrozia amenzile pot ajunge și la 20.000 de lei.
Controale efectuate de polițiștii locali
În perioada următoare polițiștii locali și alte autorități vor demara verificări și vor putea aplica aventismente. Polițiștii locali pot efectoa controale asupra terenurilor contravenienților sancționați cu sancțiunea avertisment și în situația în care se constată că nu au fost luate măsurile necesare pentru distrugerea ambroziei, se vor aplica sancțiuni contravenționale, respectiv amendă de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Ambrozia este o plantă perenă, cu răspândire agresiv-invazivă. Perioada de polenizare este lungă, de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie. Mai, iunie și începutul lunii iulie, când planta se află în stare vegetativă, fără a elibera polen, reprezintă perioada optimă în care se poate face eradicarea plantei. De la an la an, tot mai multe persoane dezvoltă alergie la ambrozie, iar vârsta de debut a simptomelor este tot mai mică.
Citește și: Hidrocentrala de la Turceni va avea durata de viață prelungită cu 25 de ani